Медицината ни е на световно ниво

 Медицината ни е  на световно ниво | StandartNews.com

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.


Финансирането ограничава достъпа на пациентите до болница

Трябва промяна, но имаме възможности за добро лечение, казва доц. Костадин Ангелов

- Доц. Ангелов, защо избрахте медицината?

- Бих казал, че в началото беше случайно. Или по-скоро медицината избра мен. Знаех, че това е най-трудното като образование и затова реших да се насоча към него. Винаги съм избирал най-трудното - като посока на развитие или като битка, защото постигането му ми носи най-голямо удовлетворение. Вярвам, че човек - за да постигне нещо голямо в живота си, трябва да жертва нещо друго голямо. А в медицината жертвата, като че ли е най-голяма, а предизвикателствата са постоянни. Разбира се, не на последно място ме водеше и ме води желанието да мога да помагам в трудни ситуации на хората. Постепенно този стремеж се превърна в мое верую и то не само в професионален план - "Винаги, ако можеш, помогни."


- Какво ви накара да се съгласите да станете мениджър на болница?

- За мен "Александровска болница" винаги е била мечта и същевременно предизвикателство.

Тук дойдох като студент, бях санитар

после сестра, след това лекар, после асистент, бях и главен административен лекар на Клиниката по хирургия. "Александровска" ме плени с широтата на хората и пространствата. Всеки тук се раздаваше в името на нещо. Лекарите в името на болните, старите лекари в името на младите, сестрите в името на комфорта на болните, санитарите в името на чистотата, това усещане увлича бързо и поглъща. Така и аз останах погълнат от една голяма идея и бях твърдо решен да дам всичко от себе си в името на сбъдването на моята мечта - една съвременна болница. Когато получих и подкрепата на всички служители в хода на конкурса за директор, усещането стана още по-плътно, а мечтата - кауза, за която не спираме да работим денонощно през тези две години и аз, и моят екип. Надявам се да сме допринесли поне малко за болницата.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?

- Хипократовата клетва е символ на идеи - човещина, доброта, преданост, саможертва, честност и безкористност. В нашето общество, където духовност почти липсва, е необходимо да има такава отправна точка, нещо като маяк за корабите, за да си наясно, когато се отдалечиш в бурното и черно море. Най-важният принцип според мен е принципът на ответността - "ако правиш добро - чака те добро" (ако спазваш клетвата), "ако правиш зло - чака те зло" (ранна смърт и вечна забрава). Така че, колкото повече добро успеем да направим, толкова по-добри неща ни очакват.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас? А като мениджър на ЛЗ?

- Най-важните професионални принципи според мен са

честността, човеколюбието и чистотата на духа

Достатъчни са да бъдеш добър лекар. За мен е много важна коректността в отношенията между колегите. Както и коректността към институцията.
Като мениджър най-важното качество за мен е лоялността към институцията, защото никога не трябва да забравяме, че много повече ни е дала "Александровска болница", отколкото ние сме дали на нея и не трябва да си позволяваме волно или неволно да уронваме името й, което е градено повече от 135 години.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Отговорът на този въпрос е цяла вселена, бих казал една ненаписана книга. Мисля, че системата има нужда от сериозна реформа. Но въпреки това съм убеден, че системата дава достатъчно възможности за добро лечение и работа в България. В това никой не бива да се съмнява - нашите резултати са измерими с европейските и световните в съответните области. Бих казал, че медицината ни е на световно ниво.

- Има ли пречки в достъпа до лечение за пациентите - например финансови, технологични?

- Да, пречки има. Те са обикновено в две посоки - касаещи физическия достъп - например попадането на правилното място и втората за съжаление е финансовата, която понякога ограничава наистина болните - липсата на направления понякога принуждава болните да си заплащат изследването, да си купуват лекарствата, което не могат да си позволят всички пациенти. В "Александровска" доплащането е в минимална степен, клонящо към нулата, което, разбира се, рефлектира във финансовия резултат на болницата. Понякога спечелването на битката със смъртта е финансова загуба за болницата, но никога не сме се и замисляли кое е по-важното. Традицията и медицината, на която са ни научили нашите учители, е винаги в полза на болния. Неговото излекуване е на първо място, а след това е всичко останало.

- Какво е отношението ви към младите лекари като мениджър? Кои са основните пречки пред тях у нас?

- Отношението ми към младите лекари е повече от позитивно. Толерирани са навсякъде в болницата. Дори финансовото състояние на болницата не беше пречка, за да назначим толкова много млади лекари в началото на тази година. Винаги съм вярвал в силата на младостта.

- Какво сте направили в "Александровска", за да толерирате развитието на младите лекари?

- Младите лекари са бъдещето на болницата ни. Затова в "Александровска" направихме и "Съвет на младите лекари" като консултативен орган към изпълнителния директор. От младите лекари черпим енергия, идеи. Разчитаме на тяхната критика, която ни помага да ставаме все по-добри. Миналата година като жест към тях раздадохме 135 таблета с високоскоростен интернет денонощно. Последното беше свързано със 135-годишнината на болницата и беше жест на внимание към младите лекари.
За младите лекари ще продължим да правим всичко, което е възможно, за да усетят те и да повярват, че разчитаме на тях, че са важни за нас. Защото

следваме стратегия за подмладяване на целия лекарски състав

на болницата, без да залитаме от крайност в крайност.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Искам здравната система в България да стане логична. Живеем в странно общество с липса на цивилизационни натрупвания и реформата на системата ще стане трудно, но не невъзможно. Все повече хора осъзнават нейната нужда. Резултатът няма да се види веднага, а след години. Но затова трябва да се поеме по този път, като се следва стратегия и се предприемат разумни мерки.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените? А на пациентите?

- На тези, от които зависят промените, бих казал да бъдат смели и да не мислят за мандати и за политика. Когато хората усетят това, те ще подкрепят промените. На пациентите - да бъдат търпеливи, да вярват и подкрепят лекарите и да го показват, защото само взаимната подкрепа и доверие ще доведе до желания резултат.

Доц. Костадин Ангелов е завършил МУ - София, има специалност "Обща хирургия". В момента е директор на УМБАЛ "Александровска", преди това е работил в ЦСМП София-област. Към момента просрочените дългове на "Александровска" са 10.8 млн. лв. На щат в болницата работят 202 лекари до 40 години. По Наредба 1 на МЗ през 2015 г. са назначени 56 специализанти, но общо в болницата работят 120. Средната заплата на младите лекари в "Александровска" е 800 лв. С нито един от тях не е сключен обвързващ договор за специализация. Болницата участва чрез Медицински университет в реализирането на проект "Нови възможности за лекарите в България", финансиран от ОПЧР и Европейски социален фонд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай