96 млн. за лекарства за домашно лечение липсват в актуализацията

96 млн. за лекарства за домашно лечение липсват в актуализацията | StandartNews.com

София. В актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не са предвидени необходимите 96 млн. лв. за лекарства за домашно лечение, алармираха представители на четирите национални пациентски организации. Днес ресорните комисии в Народното събрание гласуваха отпускането на допълнителни 225 млн. лв. към бюджета на касата, макар че според разчетите на експертите до края на годината са нужни около 328 милиона. 

Заради този недостиг от септември милион и половина болни може да останат без лекарства за домашно лечение, разтревожени са защитниците на правата на пациентите. Те посочиха още, че в актуализацията не са предвидени средства и за медицински изделия.

Представители на пациентските организации изразиха изненада, че държавата ще се опита да осигури милиарди за решаване на ситуацията около Корпоративна търговска банка, но няма 100 млн. лв. за здравеопазване. По тяхно мнение, политиците си купуват предизборно спокойствие, давайки 200 млн. лв. на болниците и туширайки евентуални лекарски протести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай