8 пункта проверяват хората за концерта в София довечера

Гражданите да не носят стъклени бутилки и огнестрелно оръжие, както и да не отиват на площада в нетрезво състояние, предупреждават от полицията...

8 пункта проверяват хората за концерта в София довечера | StandartNews.com

8 контролни пункта ще бъдат изградени за новогодишния концерт "Сцена под звездите" тази вечер в София. Това предупреди Владимир Муеров от "Национална полиция" по време на пресконференция.

На площада ще бъде изкаран целият наличен състав на полицията. Препоръката е гражданите да не носят стъклени бутилки и огнестрелно оръжие, както и да не отиват на площада в нетрезво състояние. Глобата за нарушителите от 500 до 2500 лева.

Проверките ще са на произволен принцип. Ще се проверяват с обемисти багажи, ще има и тест с дрегер за хората във видимо пияно състояние.

Екип на Антитерор също ще следи. Ще има разположена полицейска спецтехника по булевардите „Мария Луиза“ и „Витоша“, около заведенията и бежанските центрове.

Във Варна ще посрещнат новата година без контролно-пропускателни пунктове и специални заграждения, но със засилено полицейско присъствие с много цивилни служители. Около хиляда души се очаква да гледат концерта и зарята на площад „Независимост”.

Допълнителна охрана е осигурена за тържествата на открито тази вечер и в Стара Загора. Над 40 униформени и служители на общинска охрана ще бдят за спокойното и безинцидентно празнуване на гражданите. От общината напомнят, че употребата на пиротехнически средства и на алкохол по време на концерта са забранени.

Впечатляващо шоу обещават организаторите в Пловдив, който в полунощ ще стане европейска столица на културата. В Бургас освен музикалната програма след 23 ч., ще бъдат раздадени 2000 парчета баница и по чаша вино на всеки желаещ.

От националната полиция отчитат 19 на сто намаляване на грабежите. Този тип престъпленията стават основно вечер, по тъмни улици, по които няма хора. За това от МВР съветват хората да не носят много пари или ценности в себе си. От вътрешното ведомство съветват всички търговци, които ще работят в нощта на Нова година да ползват т.нар. нощни гишета, защото по този начин при опит за обир, нападателите нямат пряк достъп до оборота.

Колкото до кражби на коли, от МВР съветват да не се оставят работещи автомобили без надзор. Така най-често стават кражби.

Екипи на пътната полиция ще регулира движението по магистралите. От МВР съветват прибиращите се към столицата след Нова Година да обмислят и алтернативни маршрути, за да не се получава струпване по магистралите. Пътните полицаи ще следят да не се кара в аварийните ленти и съветват всеки, попаднал в колона да стои в нея.

В столицата още днес от обяд започва проверка на автомобили и шофьори за документи, алкохол и наркотици. Най-засилено ще е присъствието в Студентски град.

А заради очаквани снеговалежи също ще бъдат взети мерки в цяла софийска област. Най-засилен трафик се очаква на 2 януари.

Интересна тенденция напоследък - шофьорите от drink and drive да нямат книжки или пили да карат. Случаите са малко, но от МВР съветват всеки, който ще ползва такава услуга да внимава на кого се доверява да кара колата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай