60% от домакинствата с интернет в домовете

60% от домакинствата с интернет в домовете | StandartNews.com

Делът на домакинствата с интернет в домовете си вече достига 60%. За последната година използването на информационно-комуникационните технологии у нас е нараснало с 2,4 процентни пункта, а за последните 10 години се е увеличило над три пъти. Това показва проучване на НСИ сред 4085 обикновени домакинства и 9011 лица на възраст от 16 до 74 години. Над половината от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Хората, които никога не са влизали в глобалната мрежа, намаляват от 37.1% на 34.7% за година.

Най-активни са младежите и хората с висше образование. В същото време само 10% от българите между 65-74 години ползват глобалната мрежа. Покачва се делът на лицата с основно и по-ниско образование, които ползват интернет. През тази година те са 24,7% от тях, докато през 2014 г. бяха 23,4%. Мрежата се използва най-често за комуникация - телефонни или видеоразговори и електронна поща (83.3%). На второ място е участието в социалните мрежи - 75%, а 70% от потребителите влизат в интернет, за да четат новини. Едва 9.8% от населението ползва интернет банкиране.

НСИ отчита, че 3.6% от потребителите на интернет са станали жертва на злоупотреба с лична информация през годината. 28% са заразили компютъра си с вирус и това е довело до загуба на информация и време. Расте броят на хората, които пазаруват онлайн - делът им е 18.5%, което е с 2 процентни пункта повече от м.г. Най-често се купуват дрехи и спортни стоки. Следват стоки за дома и резервиране на хотели и пътувания. Високоскоростният и надежден интернет достъп става все по-необходим и за бизнеса, сочи друго проучване на НСИ сред предприятията в страната.

През годината 71,3% от тях използват фиксирана широколентова интернет връзка, а 44,7% имат мобилна широколентова връзка. 91,3% от предприятията има достъп до интернет. Всяка втора фирма у нас има собствен уебсайт. За да развиват дейността си и да разширяват своето интернет присъствие, една трета от компаниите използват социални медии и имат свой профил. Освен това 8,7% от предприятията продават продуктите и услугите си онлайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай