5,5 лв./кг за шаран на Никулден

5,5 лв./кг за шаран на Никулден

5,5 лв./кг за шаран на Никулден | StandartNews.com

Проверки на магазините за риба в цялата страна започва от утре до 7 декември Българската агенцията по безопасност на храните. Инспекторите й ще бъдат придружавани от специалисти на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на конкуренцията.

Ще бъдат проверявани водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури и търговия с риба и рибни продукти, складове, както и заведения за обществено хранене.

Инспекторите ще следят дали рибата се продава на регламентирани места,  какъв е произходът на предлагания продукт, ще се правят проверки и за нелоялни практики и злоупотреби.

Тази година цената на шарана ще варира около 5,5 лв./кг.

„Дали ще е бъде точно 5,5 лв./кг или малко по-нагоре, или по-надолу, зависи колко риба ще се изкара“, каза за „Фокус” д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ”.

По думите му освен шаран, обикновено на Никулден се купува пъстърва, както и морски риби.

За да бъдат потребителите наясно каква риба купуват, от БАБХ дават няколко полезни съвета. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

При нередности потребителите могат да подават сигнал на сайта на Агенцията или на телефон 0700 122 99.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай