5,3 млн. лв. дарени за болници и апаратура

Почти всички общини в страната имат разкрити дарителски сметки

5,3 млн. лв. дарени за болници и апаратура | StandartNews.com

Над 5,3 млн. лева са дарени от началото на извънредното положение в страната. 52% от тези пари са дарени от компании за конкретни болници или за апаратура. 94% от парите са насочени за закупуване на апаратура, консумативи, предпазни средства за персонала на болниците. Това съобщи пред БНР Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

По думите ѝ почти всички общини в страната имат разкрити дарителски сметки.

„Паралелно от спешните нужди за болниците това, което се вижда като сценарий в другите държави, е, че с ограничаващите мерки се появява и друга уязвима група – ако социалният патронаж в общините досега е покривал един кръг хора, сега има повече възрастни хора, хора с увреждания, които имат нужда от подкрепа. Такъв тип инициативи трябва да бъдат насочени и в тази посока“, допълни Величкова.

Според нея сериозен ресурс е необходим и за подпомагане на граждански организации, които работят на терен с уязвими групи, и за осигуряване на телефонни линии за психологическа подкрепа.  „Ако изчакаме още малко и тепърва започнем да се подготвяме за реакция в тази посока, съвсем скоро ще бъде късно“, каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай