5 опасни мита за К-19. Не им вярвайте

Непрекъснато бълват информация за вируса

5 опасни мита за К-19. Не им вярвайте | StandartNews.com

Много онлайн форуми са пълни с твърдения за здравната ситуация, за които се твърди, че са подкрепени от научни доказателства

и одобрение от здравни експерти.

Според Дарън П. Маренис, доктор по медицина, асистент по спешна медицина в Медицинския колеж на Сидни Кимел в Университета Томас Джеферсън във Филаделфия, част от информацията е не просто фалшива, но и потенциално опасна.

Мит №1: Децата ще имат здравни проблеми от носенето на маски

В много държави се налага задължителното носене на маски за ученици. Родителите изпитват огромни притеснения, че маските са вредни за здравето на децата им и ще доведат до дългосрочни здравни проблеми.

Факт: Маските са безопасни, Делта вариантът – не

„Носенето на маска няма да причини физическа вреда на детето ви. Няма неблагоприятни ефекти върху дишането, увеличаване на вдишания въглероден диоксид или някакъв неблагоприятен ефект върху имунната система“, казва д-р Маренис. Ако се притеснявате за здравето на детето си, насочете загрижеността си към предотвратяване на инфекция.

Мит №2: Ваксината е по-смъртоносна от вируса

Едно от основните притеснения на хората относно ваксината е, че тя е опасна и дори смъртоносна. Всъщност някои твърдят, че ваксината е по-смъртоносна от самия вирус.

Факт: Рискът, свързан с ваксината, е много, много нисък

Идеята, че ваксинацията причинява повече смъртни случаи, отколкото COVID-19, е напълно невярна и не е подкрепена от никакви данни. Освен това твърдението е опасно, тъй като може да откаже хората да се ваксинират и по този начин да причини смърт, която може да се избегне.

Факт: Ваксината не влияе върху плодовитостта и не причинява преждевременно раждане

„Малформации – това просто не е вярно“, категоричен е д-р Маренис. „Темата действително е проучена и не е наблюдаван ефект върху плодовитостта, нито досега е установен някакъв вроден дефект“, подчертава той.

Мит №4: Маските не предпазват

Някои хора смятат, че маските са неефективни за предотвратяване на разпространението на COVID-19, което се превърна в голям аргумент за това родителите да се борят с политиката за задължителни маски в училищата.

Факт: Дори маските от плат намаляват предаването на вируса

Има голям брой научни проучвания, които доказват, че маските са ефективни срещу разпространението на заразата. Тези, които твърдят, че няма данни, грешат. Има както данни от наблюденията, така и данни от проучвания върху животни, подкрепящи използването на маски за предотвратяване на инфекции. Дори платнените предоставят някаква защита.

Мит №5: Всеки да реши сам за маската

Друг аргумент, който много хора използват, когато става въпрос за задължителните маски, е, че решението им да не носят маска не засяга никого, освен тях самите. Те вярват, че маските трябва да са по избор и че ако хората са притеснени, те могат просто да носят маска и ще са добре.

Факт: Маските са най-ефективни, когато всички ги носят

Д-р Маренис отбелязва, че маските са най-ефективни, когато всички ги носят. Неспазването на препоръките за носене на маски, социална дистанция и избягване на тълпи, поставя всички хора в общността в риск.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай