5 млрд. лева отиват за новите пенсии

Минималната докосва 500 лева, инфлационна добавка от 60 лв. ще замести тази за коронавируса

5 млрд. лева отиват за новите  пенсии | StandartNews.com
  • От 1 октомври да бъдат преизчислени чрез средния осигурителен доход за 2021 г.
  • Минималната докосва 500 лева, инфлационна добавка от 60 лв. ще замести тази за коронавируса

 

Амбициите на управляващите да защитят от инфлация пенсионерите, достигат все по-голям размах. Социалният министър Георги Гьоков заговори за възможно преизчисление на пенсиите, което щяло да струва около 5 млрд. лв.То могло да се случи от 1 октомври и да бъде въз основа на средния осигурителен доход за 2021 г. Според Гьоков за подобна мярка ще са нужни "страшно много пари" (около 5 млрд. лв.), но си струва да се направи,

защото ще заличи разликите между старите и новите

пенсии и ще възстанови доверието в пенсионната система. На този етап обаче мярката не срещала разбиране от Министерството на финансите.

Гьоков представи и по-реалистично предложение. Според него от 1 юли пенсиите трябва да бъдат повишени с 10% по швейцарското правило, а всички пенсионери да получат инфлационна добавка от 60 лева на месец. Според него ръстът от 6,1%, заложен в бюджета, едва ли ще покрие инфлацията.

"Най-добрият вариант е от 1 юли да се осъвременят пенсиите с някакъв процент, който покрива инфлацията - например 10%, и след това се даде една добавка, която ще наречем "инфлационна добавка", която може да замести "Covid добавката" и да е размер пак на 60 лв. или малко повече да речем.", уточни Гьоков, който участва в националната конференция "Работеща България за бъдещето на труда", организирана от КНСБ.

По думите на Гьоков специално създадената междуведомствена работна група ще се обсъди

10 варианта за предстоящо повишение

на пенсиите. Едно от тях е и вариантът за осъвременяване на пенсиите с процент, който да компенсира 100% инфлацията и нарастването на средноосигурителния доход за 2021 г. Това ще увеличи пенсиите с около 18-18,5% от 1 юли. Само това ще вдигне минималната пенсия от 370 на 439,56 лв., а ако се прибави и новата добавка от 60 лв., тя ще стане 499,56 лв. Средната с бонуса пък ще е 740,72 лв. Това е вариантът, който среща най-голяма подкрепа и сред четирите управляващи партии, стана ясно след заседанието на коалиционния съвет в понеделник. Само продължаването на добавката от 60 лв. ще струва още около 720 млн. лв. до края на годината.

Още толкова излиза и увеличението на пенсиите с 10% с актуализацията от 1 юли. Но

416 млн. лв. от тях са предвидени и в сегашния бюджет

тъй като в него бе заложено увеличението с 6,1% по швейцарското правило. Правят се и разчети за вдигането на пенсиите от 1 октомври с актуален осигурителен доход от 2018-а, 2019-а и 2020-а. Ако се ползва обаче осигурителен доход от 2018-а г., поне половината от пенсионерите ще останат без стотинка увеличение. Въпреки това само за месец това увеличение ще струва около 185 млн. лв., а общо от октомври до декември сумата е 555 млн. лв. За цялата следваща година ще са нужни още 2,286 млрд. лв.

От 2008 г. не е правено преизчисление с актуален среден осигурителен доход. Затова разликата в парите на хора с еднакви доходи и професии, но пенсионирани в различни години, може да стигне и до 50%. Министър Гьоков алармира за драстични разлики между по-отдавна отпуснатите пенсии и по-новите такива.

"Хора, работили при едни и същи условия и плащали почти едни и същи осигуровки, започват да получават в пъти различни пенсии. Това най-много дразни пенсионерите. Проблемът може да се реши като условно от 1 октомври се преизчислят пенсиите. Предлагам това да стане със средномесечния осигурителен доход за 2021 г., което е най-справедливо", поясни министърът.

Таванът на пенсиите е другото нещо, което дразни хората и ги кара да крият осигуровките си, стана ясно от думите му. "Знаят, че колкото и високо да се осигуряват, таванът ще ги спира. Моето желание е таванът да бъде премахнат. Има изчислени пенсии на над 20 хил. лв. Не е нормално. Съгласявам се таванът да остане да съществува, но той да бъде драстично вдигнат от 1 юли. Вдигайки

тавана на 3400 лева, над него ще останат много малко пенсионери

- под 1000, мисля", заяви социалният министър.

Социалната подкрепа във вид на пенсия за инвалидност ще остане, но е много важно да бъде направена реформата в ТЕЛК. Причината - в момента се подпомага изключително голям брой хора с увреждания, включително с услуги, от които не се нуждаят. Това ще доведее и до реформиране на системата за социалното подпомагане, за да може средствата да бъдат разпределяни по-справедливо към нуждаещите се.

"Уверявам хората, че държавата няма да прибере парите, просто ще се разпределят по-справедливо. Тези дни ще бъде първата среща със здравното министерство, за да видим какво правим", отбеляза Георги Гьоков. Минималната работна заплата може да остане 710 лв. или да бъде увеличена, но няма вариант да стане по-ниска, увери социалният министър.

"Разработили сме няколко варианта, които се въртят около това минималната работна заплата да бъде 50% от средната работна заплата за страната през предходната година. Пресметнали сме, че

минималната работна заплата трябва да бъде 770 лв.

Финансовият министър не е съгласен да се вдига минималната заплата два пъти в една и съща година. Силно се надявам, че няма да остане 710 лв.", настоя Гьоков.  Той добави, че намаляването и диференцирането на ДДС, както и нулева ставка за хляба срещат разбиране от коалиционните партньори, но те не приемат тавана на цените и необлагаемия минимум, който предлагат от БСП. Работната група, която подготвя вариантите за пенсии, включва експерти на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт.

След хакерската атака

  • Възрастни останаха без пари, няма ги в списъците на пощите

Нови опашки за пенсии се извиха пред пощите в страната тази седмица. 20 дни след кибератаките срещу пощите, пенсиите ще се изплащат ръчно заради продължаващите проблеми със софтуера.Най-важното е възрастните хора да отидат в пощенските станции, в които са по постоянен адрес. Към момента ситуацията е по-спокойна.

Пенсионерите, които са от други населени места, но живеят в големите градове, не успяха да получат своите пенсии, тъй като не фигурират в списъците. Изплащането на пенсиите ще продължи до 20 май."За първи ден даване на пенсии, не могат да работят само две каси. При положение, че на тези каси не се плащат сметки, а само се дават пенсии. Поне да работят 3-4 гишета", коментира един от пенсионерите на опашка пред пощата в Русе.От Български пощи уверяват, че няма да останат неизплатени пенсии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай