Понеделник,

400 кухи фирми точат болнични през НОИ

От: Стандарт -
364
400 кухи фирми точат болнични през НОИ
A
A
A
  • Заради това, че държавата не е провела контрол, не можем да наказваме всички работници, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”

В София има доказателства, за 400 кухи фирми, създадени само да точат болнични през НОИ. Това съобщи икономическият съветник на КТ Подкрепа Ваня Григорова в "Офанзива с Любо Огнянов" на Канал 3.

"Не можем да пренебрегнем, че едни 400 фирми са създадени само за това всеки ден да точат болнични от фонда, без реално да има работници, които се нуждаят от това. И заради това, че държавата не е провела контрол, не можем да наказваме всички работници”, каза Григорова.

Как някой нормален човек би могъл да си помисли въобще, че орязването на правата на всички ще спре злоупотребите на някого. Когато някой иска да вземе болнични, без да е болен, ще си вземе 10-15 дни, каза икономистката. И посочи, че поемането на първия ден от болничните няма да спре недобросъвестния работник, защото от 15 дни болнични той ще изкара много повече и ще си покрие първия, който сам ще си плати.

Но успоредно с това ще накажем абсолютно всички болни български работници и служители, които ще бъдат лишавани от средства, когато най-много се нуждаят - за лекарства, за изследвания, голяма част от които не се покриват от НЗОК,  категорична бе Ваня Григорова.

"Ние не правим статистика, официалната и единствена е на НОИ - по спомен от 2011 г. болничните са били 8 милиона на година, към 2016-17-18 вече скачат с 10 милиона отгоре, към 18 милиона”, съобщи синдикалистката. Тя припомни, че според европейската статистика "българският работник е на пето място в ЕС по интензивност на работата, по положени брой часове". "Когато българите сред всички 28 държави са на пето място по интензивност на работата, не можем да кажем, че българският работник не работи - това е по брой изработени дни, по извънреден труд. По заплащане сме на последно място", направи сравнението Ваня Григорова. Според нея има възможност минималната работна заплата у нас да стане 1000 лева, като средствата ще дойдат от печалбите на фирмите и от сивата икономика. По думите й КТ Подкрепа и КНСБ имат готовност за национален протест заради предложението за болничните, но преди това очакват дали премиерът Бойко Борисов ще приеме лидерите на синдикатите.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички