400 000 теста – близалки за малките учечиници

Искат до 10 дни да върнат децата в училище

400 000 теста – близалки за малките учечиници | StandartNews.com

400 000 щадящи теста тип близалка купува здравното министерство за учениците от 1-и до 4-и клас. Това предвижда обществената поръчка, обявена от ведомството на Стойчо Кацаров. Крайна цена на поръчката няма. Ще я спечели този, който даде най-ниска цена и може да достави количеството до 3 дни след сключването на договора. Оферти се приемаха до 17,30 ч в петък.

Тестовете трябва да са с над 90% чувствителност и към датата на доставката да са със срок на годност поне 75% от обявения от производителя. Да са придружени с документ от агенцията по лекарствата, че за тях няма регистрирани данни за инциденти или потенциални инциденти през последните 18 месеца, както и за блокирани или изтеглени от пазара партиди заради безопасността на изделието.

Офертите ще бъдат отворени днес. След като се прецени в какви срокове ще стане доставката, предполагам до 10-ина дни, децата ще могат да се върнат в класните стаи”, каза премиерът Стефан Янев вчера. “Но трябва да завършим целия цикъл, включително прибирането на отпадъка от тези тестове”, уточни той.

Янев съобщи, че родителите ще имат право на избор. Тези, които не харесват тестовете, имат право да оставят децата си на онлайн обучение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай