375 лв. за родители в неплатен отпуск

Трети ден намаляване на хората, които се записва в бюрата по труда

375 лв. за родители в неплатен отпуск | StandartNews.com

Еднократна помощ от 375 лв. ще получат родителите, които са в неплатен отпуск заради пандемията или за да гледат децата си по време на извънредното положение у нас. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС.

Самотният родител или двамата родители, останали без заплати заради кризата, трябва да са използвали възможността си за платен отпуск и да са били поне 20 дни в неплатен, да не получават други социални помощи. Най-късно от вторник хората ще могат да кандидатстват за подпомагане. Програмата е за 20 млн. лв., които ще стигнат за помощ на 55 000 семейства. Има и подоходен критерий, уточни Сачева. Той е 610 лв. месечен доход на член от семейството. Подкрепяне работещите родители, тези които нямат друга възможност за средства поради факта, че трябва да гледат децата си, уточни министърът.

Деница Сачева съобщи, че по мярката 60/40 за изплащане на заплатите в закъсали заради пандемията фирми вчера, общият брой на подалите заявления е 2016. Те са подадени само за 9 дни и се отнасят за почти 30 000 работници. За трети пореден ден имаме намаляване на броя на хората, които се регистрират в бюрата по труда, съобщи още Деница Сачева. Вчера те са била 3866, като 2882 от тях са декларирали, че са без работа в следствие на коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай