30 000 двойки чакат ред за бебе ин витро

30 000 двойки чакат ред за бебе ин витро | StandartNews.com

Варна. Много семейства нямат пари и са принудени да теглят кредити, за да плащат за ин витро процедури, съобщи координаторът за Варна на фондация "Искам бебе" Женя Ценовска. Обикновено един ин витро опит струва между 3000 и 5000 лева.

30 000 семейства във Варна и областта са с репродуктивни проблеми. 3100 двойки са подали документи във фонда за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването. "Семействата, които имат проблеми, нека да ги признаят и да не губят никакво време с ходене по знахари, врачки и баби. Няма нищо срамно, че искат деца", каза Ценовска.

Във Варна с официален водосвет беше открит център „Искам бебе", който е финансиран от д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет". Той вече е помогнал на 28 семейства с репродуктивни проблеми, вследствие на което са се родили 19 деца. "Асистираната репродукция е един от начините за решаване на демографските проблеми на нацията", каза д-р Милен Врабевски и даде за пример в това отношение Ирландия и Чехия, които са били с отрицателен прираст като нас. Първият във Варна център "Искам бебе" е за подкрепа и информация на семействата, които искат рожби.

"В бюджет 2014 община Варна ще заложи средства да помогне на двойките с проблеми с финансиране на поне един ин витро опит, за да има повече чудеса, в превод – повече бебета", каза кметът Иван Портних. По отношение на това финансиране Бургас е отличник с 200 000 лева на година, за София сумата е 150-200 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай