Четвъртък,

3 години след ужаса: В Хитрино строят за 17 млн.

От: Редактори, сн. БНР -
385
3 години след ужаса: В Хитрино строят за 17 млн.
A
A
A

Три години след влаковата катастрофа в Хитрино, в селото се изпълняват изцяло инфраструктурни проекти на стойност близо 17 млн. лева, осигурени по програма "Развитие на селските райони", предаде БНР.

Проектите са за изграждане на вътрешна водопроводна мрежа, както и довеждащ водопровод до Хитрино. Реконструкцията е насочена към обновяването на улиците, поставянето на тротоари и бордюри, съобщи заместник-кметът Ахмед Ахмед.

"В момента доста са напреднали строителството и реконструкцията на вътрешния водопровод на село Хитрино и на довеждащия водопровод. Те са готови на 80%. Очакваме през пролетта да приключим с тази задача. Също така пристъпихме към реконструкция на уличната мрежа. Първо приключваме с подземната инфраструктура и продължаваме с уличните настилки и ремонта и реконструкцията на тротоарите. В тях се полагат канали, които впоследствие да бъдат експлоатирани от различните доставчици на комуникационни услуги. Това в бъдеще няма да води до прокопавания по улиците", посочи той.

Всички строителни дейности в Хитрино се финансират от ОП "Развитие на селските райони" на стойност близо 17 млн. лв. Те включват още преасфалтиране на част от четвъртокласната пътна мрежа в общината, поставянето на ново улично осветление, подмяна на съоръженията в детската градина и изграждането на спортна площадка в СУ "Д-р Петър Берон" в Хитрино.

В селото вече има 23 нови къщи, 11 от тях бяха дарени от Камарата на строителите, а останалите са изградени със средствата от  Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика. 200 къщи имат частичен или основен ремонт, а 35 домакинства са получили строителни материали сами да си направят възстановяването на сградите.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички