2 седмици закъснение при онлайн пазаруване

От по-далечни дестинации закъснението може да е и до 40 дни

2 седмици закъснение при онлайн пазаруване | StandartNews.com

Във времена на пандемия и изолация най-удобният начин за пазаруване е чрез онлайн магазините. Това, за което трябва да сме подготвени обаче е поне 2 седмици чакане на желаната от нас стока.

От по-далечни дестинации закъснението може да е и до 40 дни. Причината е не само пандемията, но и в увеличеният обем на онлайн търговията през последните години. Това коментира Момчил Антонов от Националното сдружение на куриерите и спедиторите, цитиран от БНР.

„Има куриерски служби, които събират големи поръчки, за да бъде по-евтино за клиентите им. Това обаче забавя доставките.'', допълни Петър Ванчев от Асоциацията за електронна търговия.

„Електронната търговия безспорно оказва влияние и върху спедиторския бизнес“, коментира и темата Момчил Антонов от Националното сдружение на куриерите и спедиторите.

По думите му обаче има голяма разлика между куриерския бизнес и спедиторския. Той смята, че големите закъснения на доставките се дължат и в увеличения обем от онлайн търговия в последните години и в пандемията, която е предизвикала истински бум на транспортираните количества пратки.

Според Антонов куриерите и спедиторските фирми е добре да си сътрудничат, за да не се бавят доставките. При куриерските служби говорим за 10-15 фирми, а електронните търговци са над 10 хиляди. Някои успяват навреме да върнат парите на потребителите, ако не са доволни, като това става по-бързо при големите фирми и хората да не остават разочаровани

Според Петър Ванчев вече всичко се търгува онлайн, докато 7 години е имало бум на продажбите на обувки и дрехи, днес може да се закупи или продаде през компютъра.

„Ние дори като компания сме наели повече хора и персоналът ни е нараснал с над 70 на сто, заради по-натоварената логистика“, поясни още Ванчев. „Преобладава наложеният платеж. А дали плащате в брой или през карта, няма голяма разлика от гледна точка за сигурност'', добави той.

На въпрос дали международните онлайн магазини са конкуренти на българските Ванчев заяви, че те се развиват по-слабо в Европа и по-добре в САЩ. Този тип електронни магазини имат много малък интерес към Източна Европа, поясни Ванчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай