128 млн. за бебета и детско здраве

128 млн. за бебета и детско здраве | StandartNews.com

Купуват апарати за генетични заболявания

София. 128 млн. лв. предвижда здравното министерство през следващите 5 години за подобряване на раждаемостта и здравето на малчуганите. Това става ясно от проекта за национална програма на ведомството за майчино и детско здравеопазване.

Заложените средства трябва да дойдат от ЕС и националния бюджет. Те ще се използват за различни дейности, сред които обучение на бъдещите майки и татковци как да имат здраво бебе и как да се грижат за него. Също така за изграждането на центрове по майчино и детско здравеопазване в редица общински, областни и университетски болници. В тях ще има гинеколози, педиатри, медицински сестри, акушерки, социални работници, психолози. Всички те ще лекуват, консултират и наблюдават бременни, родители или двойки с репродуктивни проблеми, както и техните деца.

За да се оборудват центровете се предвижда с 5.1 млн. лв. да се купи високотехнологична апаратура за ехографска диагностика. Други 7.8 млн. лв. от парите трябва да отидат за апаратура в неонатологични отделения в държавните болници. Точно 2 млн. лв. са предвидени за апаратура за диагностика на генетични заболявания. Още 1.15 млн. лв. трябва да се дадат за апаратура за скрининг и лечение при ретинопатия на недоносените бебета.

Очакваните резултати от програмата са ранното откриване на здравни проблеми при децата и решаването им. В момента детската смъртност е висока - през 2012 г. са починали 536 деца до 1 година, отчитат от здравното министерство. Също така подобряване на раждаемостта чрез ранното насочване на хората с репродуктивни проблеми къде и как да се лекуват. За съжаление през последните годни раждаемостта у нас е ниска, а жените във фертилна възраст намаляват, отчитат от ведомството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай