09:50 ч.! Настъпва голяма промяна. Какво трябва да знаем?

В преходна година сме

09:50 ч.! Настъпва голяма промяна. Какво трябва да знаем? | StandartNews.com

Голяма промяна настъпва днес, точно в 09:50 ч. българско време – есенното равноденствие, съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

ВИЖ ОЩЕ: Денят на щастливото равновесие. Какво не трябва да забравяме на 23.09.

Той изтъкна, че прави впечатление късната начална дата на есента, не на 22-ри септември, както е обичайно. Причината за това е, че сме в предходна година на високосната 2024 г., поясни Маркишки.

ВИЖ ОЩЕ: Подарък от времето! Есента идва с лятна жега

„Средната продължителност на тропичната (слънчевата) година е 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45 секунди, но за удобство календарната система трябва да работи с цяло число дни в годината – 365. Поради това от тази и от предните три години са се натрупали остатъци от близо 6 часа, поради които логично началото на годишните сезони закъснява с около 18 часа. Отчитането на високосната дата 29 февруари догодина ще компенсира натрупаните остатъци и през 2024 г. астрономическата есен ще настъпи на 22 септември в 15:43 ч. – близо 18 часа по-рано“, каза той.

Физикът припомни, че равноденствията настъпват, когато Слънцето прекосява небесния екватор, преминавайки например от южната в северната небесна полусфера на датата на пролетното равноденствие – около 20 март, което е начало на астрономическата пролет за Северното полукълбо на Земята. През септември се случва обратното – Слънцето се връща от северното в южното звездно небе на датата на есенното равноденствие, което бележи началото на есента за нашето полукълбо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай