Понеделник,

Започна новата академична година в Софийския

От: Редактори -
222
Започна новата академична година в Софийския
A
A
A

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ официално откри новата си академична учебна година днес. По традиция на академичната година бе дадено начало в аулата на Ректората. Преди това бяха поднесени цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

В словото си пред преподавателите, студентите и гостите на тържеството ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков акцентира върху публикации в медиите, според които университетът не може да запълни свободните си места за прием на кандидат-студенти:

"През тази година, както и през предишните, не остана нито едно незаето място. Не е вярно и това, че кандидатствалите или записалите се намаляват. Тази година и едните, и другите се увеличават. Искам да вярвам, че сме способни да спрем очернянето на всичко родно и да се захванем заедно със съзидание и с решаването на истински важните проблеми".

Гости на тържеството бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министри, депутати, представители на Българската академия на науките, на Столичната община и други. Йотова заяви:

"Нашият университет днес е един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието, измислените идоли, на битката срещу полуистините и фалшификатите. Запомнете това и продължете тази традиция".

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева се обърна към студентите: "Бъдете самоуверени, но знаещи".

В тържествения за Софийския ден най-развълнувани очаквано бяха първокурсниците:

"Приеха ме журналистика. Лично аз много се вълнувам, защото много исках да уча журналистика и ме приеха на първо класиране, по първо желание и се радвам, че съм тук".


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички