Започна новата академична година в Софийския

Университетът тотално е запълнил местата си по държавна поръчка

Започна новата академична година в Софийския | StandartNews.com

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ официално откри новата си академична учебна година днес. По традиция на академичната година бе дадено начало в аулата на Ректората. Преди това бяха поднесени цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

В словото си пред преподавателите, студентите и гостите на тържеството ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков акцентира върху публикации в медиите, според които университетът не може да запълни свободните си места за прием на кандидат-студенти:

"През тази година, както и през предишните, не остана нито едно незаето място. Не е вярно и това, че кандидатствалите или записалите се намаляват. Тази година и едните, и другите се увеличават. Искам да вярвам, че сме способни да спрем очернянето на всичко родно и да се захванем заедно със съзидание и с решаването на истински важните проблеми".

Гости на тържеството бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-министри, депутати, представители на Българската академия на науките, на Столичната община и други. Йотова заяви:

"Нашият университет днес е един от малкото оазиси на свободомислието, на съпротивата срещу празнодумието, равнодушието, измислените идоли, на битката срещу полуистините и фалшификатите. Запомнете това и продължете тази традиция".

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева се обърна към студентите: "Бъдете самоуверени, но знаещи".

В тържествения за Софийския ден най-развълнувани очаквано бяха първокурсниците:

"Приеха ме журналистика. Лично аз много се вълнувам, защото много исках да уча журналистика и ме приеха на първо класиране, по първо желание и се радвам, че съм тук".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай