Неделя,

За кои специалности висшето ще е без пари

От: СТАНДАРТ -
334
За кои специалности висшето ще е без пари
A
A
A
  • МОН плаща първите семестри на 4476 студенти с 1,3 млн. лв., останалите - от държавния бюджет 

4476 студенти, които ще бъдат в първи курс тази година, ще бъдат освободени от такса за обучение. За да не плащат за висшето си образование, те трябва да бъдат приети в една от осемте защитени специалности или осемте професионални направления с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. Това става ясно от проекта за утвърждаване на списъка с тях и доклада към него на образователния министър Красимир Вълчев, съобщи „Монитор”.

Възможността за освобождаване на такси се дава с промените в закона за висше образование, приети в края на февруари тази година. В списъка с професионални направления с очакван недостиг влизат: „Педагогика на обучението по…”, „Религия и теология”, „Математика”, „Физически науки”, „Химически науки”, „Химични технологии”, „Енергетика”, „Материали и материалознание”. Те съвпадат и с първоначално посочените от Вълчев направления. От години за тях няма достатъчен интерес от страна на завършващите гимназия, а недостигът на инженери и учители се задълбочава.

Списъкът със защитени специалности е разпределен в три направления. Без такса ще са новоприетите филолози в „Арменистика и кавказология”, „Иранистика”, „Индология”, „Новогръцка филология”, „Румънска филология” и „Унгарска филология”. Безплатно ще е обучението и за първокурсниците в „Хребраистика” от направление „Социология, антропология и науки за културата” и „Хидростроителство” от „Архитектура, строителство и геодезия”.

„Предложеният списък е изготвен съобразно недостига на специалисти на пазара на труда към настоящия момент. Освобождаването от заплащане на такси за обучение ще допринесе за постигане на целта, а именно - необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти за целите на икономическото и общественото развитие на страната”, посочва в мотивите за избраните специалности и направления просветният министър.

Обезпечаването на таксите за първия семестър на студентите ще бъде от бюджета на МОН. За целта ще бъдат необходими 1 308 542 лв. Те  ще бъдат разпределени между 17 вуза, които са предвидили прием в изброените специалности. СУ „Св. Климент Охридски” е предвидил най-голям брой за студенти от тези направления.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички