Неделя,

За кои специалности висшето ще е без пари

От: СТАНДАРТ -
725
За кои специалности висшето ще е без пари
A
A
A
  • МОН плаща първите семестри на 4476 студенти с 1,3 млн. лв., останалите - от държавния бюджет 

4476 студенти, които ще бъдат в първи курс тази година, ще бъдат освободени от такса за обучение. За да не плащат за висшето си образование, те трябва да бъдат приети в една от осемте защитени специалности или осемте професионални направления с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. Това става ясно от проекта за утвърждаване на списъка с тях и доклада към него на образователния министър Красимир Вълчев, съобщи „Монитор”.

Възможността за освобождаване на такси се дава с промените в закона за висше образование, приети в края на февруари тази година. В списъка с професионални направления с очакван недостиг влизат: „Педагогика на обучението по…”, „Религия и теология”, „Математика”, „Физически науки”, „Химически науки”, „Химични технологии”, „Енергетика”, „Материали и материалознание”. Те съвпадат и с първоначално посочените от Вълчев направления. От години за тях няма достатъчен интерес от страна на завършващите гимназия, а недостигът на инженери и учители се задълбочава.

Списъкът със защитени специалности е разпределен в три направления. Без такса ще са новоприетите филолози в „Арменистика и кавказология”, „Иранистика”, „Индология”, „Новогръцка филология”, „Румънска филология” и „Унгарска филология”. Безплатно ще е обучението и за първокурсниците в „Хребраистика” от направление „Социология, антропология и науки за културата” и „Хидростроителство” от „Архитектура, строителство и геодезия”.

„Предложеният списък е изготвен съобразно недостига на специалисти на пазара на труда към настоящия момент. Освобождаването от заплащане на такси за обучение ще допринесе за постигане на целта, а именно - необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти за целите на икономическото и общественото развитие на страната”, посочва в мотивите за избраните специалности и направления просветният министър.

Обезпечаването на таксите за първия семестър на студентите ще бъде от бюджета на МОН. За целта ще бъдат необходими 1 308 542 лв. Те  ще бъдат разпределени между 17 вуза, които са предвидили прием в изброените специалности. СУ „Св. Климент Охридски” е предвидил най-голям брой за студенти от тези направления.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com