Югозападен университет “Неофит Рилски” - знание за бъдещето и утвърдени традиции в Югоизточна Европа

Мисията на университета е да осъществява успешно приоритетите за висше образование

Югозападен университет “Неофит Рилски” - знание за бъдещето и утвърдени традиции  в Югоизточна Европа | StandartNews.com

КОИ СМЕ НИЕ? 


Близо пет десетилетия, Югозападният университет “Неофит Рилски” - Благоевград е притегателен образователен, научноизследователски и академичен център за развитие на съвременни методи на преподаване, технологии и тяхното ефективно приложение в сферата на висшето образование.

Мисията на университета е да осъществява успешно приоритетите за висше образование, които водят до успешна реализация на дипломираните студенти; да спомага за развитие на образователния, научен, културен и икономически просперитет на Република България като част от Европейския съюз, в интерес и полза на нейните граждани и обществото като цяло; да утвърждава съзнание за национална и културна идентичност. 

При изпълнението на своята мисия Югозападен университет “Неофит Рилски” -  Благоевград се ръководи от основните си ценности: етика и почтеност; ефективен трансфер на знания; съвременна образователна среда; обучение от висококвалифициран академичен състав; социална ангажираност; партньорство; достъпност и равнопоставеност.
Университетът е предпочитан от кандидат-студентите - както от завършващите зрелостници, така и от вече успешно реализираните в публичния и частния сектор кадри, което представлява реално приложение на концепцията за учене през целия живот. Понастоящем при нас се обучават над 8000 студенти, от които повече от 500 са чуждестранни студенти от над 20 страни по света. 

ЮЗУ “Неофит Рилски” е висшето училище, предлагащо обучение в най-голям брой професионални направления и образователни програми в Република България. Акредитиран е с максимална оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация, като следва да подчертаем, че системата за управление на качеството на университета е в съответствие с изискванията на стандарт ISO 9001:2015 с обхват организация и обучение на студенти. Това е безспорна гаранция за качество на предлаганата образователна услуга в 84 бакалавърски и магистърски програми след средно образование, 137 магистърски програми след завършено висше образование и 86 докторски програми. 

Югозападният университет е водеща образователно-научна и културна институция в Югозападна България, която благодарение на дългогодишното успешно сътрудничество със средните училища от Южен Централен район, Северозападна и Югоизточна  България се превръща в притегателен център и за кандидат-студентите от тези региони.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕТЕ ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ “НЕОФИТ РИЛСКИ” - БЛАГОЕВГРАД?

Университетът предоставя изключително атрактивни възможности за реализиране на студентска мобилност с цел обучение и студентска мобилност с цел практика в над 120 университета в Европа и други страни по света по Програма “Еразъм+”. Югозападният университет е отличен с “Академичен Оскар” за качествено изпълнение на проекти по Програма “Еразъм+” в сектор “Висше образование”.

Ускорената дигитализация налага една динамична научна и образователна среда във висшето училище, в която приложението на съвременните образователни технологии се осигурява чрез изграждането и развитието на STEM центрове. Първият университетски STEM център в Република България е изграден в Югозападния университет, разположен във Факултета по педагогика. В два от факултетите - Природо-математически и Технически факултет, са създадени STEM центрове по природни науки - математика, информатика, физика, химия и биология и STEM център по мехатроника. Изключително признание за Университета е, че бе определен за един от трите регионални STEM центъра от Министерството на образованието и науката.

Висшето училище предлага обучение в модерна учебна среда, в която се поставя акцент върху дигитализираното учебно съдържание, усъвършенстването на дигиталната грамотност на студентите и приложението на съвременни образователни и научноизследователски софтуерни технологии. В унисон с тези процеси в университета са акредитирани 12 нови магистърски програми, част от които са: “Регионален мениджмънт и градска икономика”, “Аутсорсинг и киберсигурност” и “Корпоративна сигурност”, чието обучение се провежда съвместно с други две висши училища от страната. Гореспоменатите магистърски програми са акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация за провеждане на дистанционна форма на обучение. За целта са изградени четири дигитални центъра за осигуряване на дистанционна форма на обучение, два от които са специализирани за провеждане на експерименти с високотехнологично оборудване, и два центъра за онлайн видео обучения. 

Университетът е изградил трайно сътрудничество с Община Благоевград и органите на местната власт от областта, с чиято подкрепа разполага. Благодарение на сключените договори, в ЮЗУ “Неофит Рилски” се предлага финансово стимулиране на студенти, обучаващи се в  конкретни професионални направления, под формата на стипендии, които се предоставят от заинтересовани страни, представители на бизнеса и потребители на кадри. 

Избирайки да продължите Вашето образование в Югозападен университет “Неофит Рилски” - Благоевград, Вие ще станете част от една динамична и активна студентска общност. Студентският съвет в университета защитава общите права и интереси на обучаващите се студенти, организира клубове за дебати, инициатор е на редица културни, научни и спортни събития. 

Югозападният университет се отличава с разнообразна и с чудесни характеристики материална база и инфраструктура. В непосредствена близост до учебните корпуси на университета са разположени студентските общежития, които предстои да бъдат изцяло реновирани, както и студентският стол. Университетската библиотека е модерно оборудвана и изключително уютна. Разполага със 161 читателски места и 48 компютъризирани работни места. Предоставя достъп до научна информация от бази данни по абонамент, свободен достъп до научни и образователни списания и разнообразен книжен фонд. Библиотечните услуги са напълно безплатни и се предоставят на студентите след регистрация. Богатата материална база включва още многофункционален спортен комплекс, както и университетски  научноизследователски и спортно-възстановителен център “Бачиново”. Учебният студентски експериментален театър “УСЕТ” е неделима част от духовната среда на Благоевград и представя университетския ни град като специфичен театрален център.

Качественото обучение на студентите се осигурява от международно признати преподаватели, а служителите предоставят адекватно и цялостно административно и социално-битово обслужване. Успешната професионална реализация на студентите се основава на добрата симбиоза между отличната теоретична подготовка и осигуряването на практически обучения и стажове в сферите на здравеопазването, спорта, съдебната система, защитата на личните данни, предучилищното и училищното образование, бизнеса, публичната администрация  и много други. Университетът разполага с изградена инфраструктура за реализация на практически обучения, тренинг сесии и експерименти, включваща: Европейски документационен център, Лаборатория по национална сигурност, Учебна съдебна зала, Лаборатория по иконометрични изследвания, Научноизследователски център “Обсерватория Икономика”, Център за изследвания и квалификация, Научноизследователска лаборатория по химия на природните вещества и много други. Пряката комуникация между студентите и частния или публичен сектор се осигурява чрез Центъра за кариерно развитие на Югозападния университет “Неофит Рилски”, който предоставя качествени услуги, свързани с професионалната ориентация на възпитаниците на висшето училище и подпомага завършващите образованието си специалисти в процеса на реализация на пазара на труда.

Съгласно публично оповестени статистически данни, ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград е висшето училище с най-голям брой успешно реализирани завършили студенти, голяма част от които получават работна заплата, която значително надвишава средната работна заплата в Република България. Това е гаранция за високо качество на обучението, което провеждаме и безспорно потвърждение, че нашите студенти инвестират в знания за бъдещето!

Избирайки ЮЗУ “Неофит Рилски”, Вие решавате да продължите Вашето образование в културния, образователен и младежки център на Югозападна България - Благоевград. Културният живот на Благоевград предлага големи възможности за ползотворно уплътняване на свободното време, за посещение на концерти, спектакли, дискотеки, различни клубове по интереси и музей. Могат да се видят спектаклите на Драматичния театър “Никола Вапцаров”, Камерната опера, Ансамбъл “Пирин”, да надникнат във Възрожденския комплекс “Вароша”, да се срещнат с богатите фондове на Регионалната библиотека и на Историческия музей, да се гледат последните шедьоври на световното кино-изкуство в кино “Синемакс”. 

Двата университета, училищата и културните институции превръщат Благоевград в духовен център на младостта и надеждата за по-добро.

Очакваме от нашите студентите да защитават и градят доброто име и престиж на Университета, да съхраняват и предават неговите ценности и изградени традиции в сферата на висшето образование, да максимизират въздействието на новите знания, получени в резултат на тяхното обучение.

Приемът на онлайн заявления за явяване на кандидатстудентски изпити в Югозападния университет “Неофит Рилски” започва на 19 февруари 2024 г. Не забравяйте, че успехът е въпрос на избор, Вашия избор!
Инвестирайте в бъдещето, Югозападният университет “Неофит Рилски” - Благоевград е гарант за Вашия успех!

Адрес: ул. “Иван Михайлов” № 66
Благоевград 2700

Официален уеб сайт на университета: http://www.swu.bg
Прием: https://www.swu.bg/bg/prospectivestbg/admse 

 

Кандидатстудентска кампания за учебната 2024/2025 година
 

Югозападният университет “Неофит Рилски” стартира кандидатстудентската си кампания за учебната 2024/2025 година на 19 февруари.

За поредна година тя ще започне с електронни изпити по български език, история на България, география на България, биология, английски език, математика и химия, които ще се състоят на 19 февруари на място в университета. Електронните изпити ще се провеждат всеки работен петък до 14 юни 2024 г. и всеки делничен ден от 17 юни 2024 г. до 5 юли 2024 г.

През месеците март, април и юни университетът организира практически изпити по физическа подготовка, по различни видове спорт и в областта на изкуствата.

Подаването на заявления за електронен кандидатстудентски изпит на място се извършва в деня на определените дати, най-късно 1 час преди началото на изпита. Заявленията се подават на място в университета в зала 1102А, Учебен корпус № 1или в електронната система за онлайн регистрация https://ksk.swu.bg/WebClient/.

Желаещите да се обучават в Югозападния университет “Неофит Рилски” могат да кандидатстват чрез конкурсни изпити, организирани и оценени от изпитни комисии на Университета; с резултати от държавни зрелостни изпити, валидни за съответната специалност и професионални направления, положени след 2008 г. включително; с оценки от конкурсни изпити, положени през 2024 г. в други акредитирани висши училища на Република България (удостоверени със служебна бележка) и с резултати от олимпиади, национални и регионални състезания, международни и републикански, образователно-научни, художествено-творчески и спортни прояви.
Информация за специалностите, необходимите документи и графика за провеждане на конкурсните изпити е публикувана на университетския сайт -  www.swu.bg.


 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Знайко
преди 2 месеца

Добре сте го накаканижили, но няма и дума за кражбите и золумите на ръководството през четвъртвековното господство на математическата мафия с последната и еманация пенсионера Боре Тъпото, наредил цялото си семселе на държавната хранилка и възпризвеждащ некадърни "професори" като него.

Откажи