ВТУ “Тодор Каблешков” - номер едно на Балканите

Обучава висококвалифицирани специалисти за уникални професии за нуждите на транспорта

ВТУ “Тодор Каблешков” - номер едно на Балканите | StandartNews.com
  • Висшето училище чества 100-годишен юбилей
  • Обучава висококвалифицирани специалисти за уникални професии за нуждите на транспорта

През настоящата 2022 г. Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" отбелязва знаменателен юбилей - своята 100-годишнина. Създадено през 1922 г. като телеграфопощенско и железопътно училище с указ на цар Борис III, то е едно от най-старите висши технически училища в България. Вековната история на училището е белязана от множество промени, имало е своите  моменти на възходи и на трудности, но винаги неизменно е служило на мисията си да обучава висококвалифицирани кадри за транспортния сектор, както и за всички свързани с него сектори на обществения и икономическия живот на страната.

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА Г-Н РУМЕН РАДЕВ

Отбелязваме100-годишнината от създаването ни с богата и разнообразна програма от събития - публични лекции, научни форуми, културни и празнични мероприятия, изложби, конкурси. За нас е гордост и голяма чест, че патрон на юбилейните чествания е г-н Румен Радев, президент на Република България. На 15 април 2022г. Президентът посети Висшето транспортно училище и изнесе публична лекция на тема "Наука и иновации - еднопосочен билет за устойчиво развитие". Над 300 студенти и гости изпълниха до краен предел залата и посрещнаха на крака и с аплодисменти държавния глава. В лекцията си президентът обхвана широк кръг от теми, свързани с иновациите в транспорта,очерта някои предизвикателства и проблеми, както и подчерта важната роля на образованието в изграждането на бъдещите поколения инженери, учени, иноватори. След лекцията г-н Радев разгледа лаборатории за практическо обучение на студентите и проведе среща с академичното ръководство и с представители на основни партньори от бизнеса.

Гостуването на държавния глава донесе много добро настроение и оптимизъм в кампуса на ВТУ и доказа за пореден път, че не напразно вече 100 години ние продължаваме да сме сред лидерите на образователния пазар в региона и обучаваме висококвалифицирани специалисти за уникални професии за нуждите на транспортната индустрия.

АКТУАЛНИ СПЕЦИАЛНОСТИ

ВТУ "Тодор Каблешков" е донякъде бутиков университет, тъй като подготвяме специалисти за един специфичен и труден сектор на икономиката, който с всяка изминала година се развива все повече и повече и това е сериозна мотивация за завършващите - да се ориентират към област от пазара на труда, в която има потенциал за успешна професионална реализация. Студентите се обучават както в традиционно търсени, така и в новосъздадени специалности, съобразени с променящите се нужди на развиващата се национална и световна индустрия. Обучаваме студенти в интересни и перспективни специалности, пряко насочени към нуждите на транспортния сектор на икономиката.

В момента предлагаме обучение по 20 бакалавърски и 23 магистърски специалности, които създават широк профил за обучение на студентите. Това са атрактивни специалности, ориентирани към различните видове транспорт, свързани с комуникационната техника, с електрообзавеждането, с транспортното строителство, с икономиката, с мениджмънта. Насочваме вниманието си към обучение по специалности, свързани с развитието на транспортната инфраструктура, енергетиката, електромобилността, градския транспорт и др.

ПРОГРАМА ЗА МОБИЛНОСТ В ЧУЖБИНА "ЕРАЗЪМ+"

Програма "Еразъм+" дава възможност на студентите на ВТУ да осъществят студентска мобилност с цел обучение или професионален стаж с продължителност до 1 година  в повече от 50 университета и партньорски организации в страните от европейския съюз. На студентите се осигурява стипендия, която покрива напълно пътните разходи и престоя им в съответната страна.

БИЗНЕСЪТ Е НАШ ПАРТНЬОР

За нас е изключително важна и полезна връзката "бизнес - обучение". Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" е определено университет, който работи в тясно сътрудничество с бизнеса. Очите ни са обърнати към съвременния ход на индустрията, процесът на обучение и подготовка в университета ни са съобразени с най-новите и водещи тенденции в транспортното и икономическото образование. Наша основна цел при обучението на студентите е да им предоставим знания и умения, максимално съобразени с очакванията и изискванията на компаниите потребители на нашите кадри. Няма как да постигнем тази цел без съдействието на нашите партньори от бизнеса, които участват активно в образователния процес. Те инвестират в създаването на профилирани лаборатории с тясна насоченост към практическа работа с конкретни технологични инструменти, модерна апаратура и актуални софтуерни продукти. Провеждат се и публични лекции, в които участват представители на големи компании. Те показват новостите и модерните технологии в сектора - какво се търси, какво е бъдещето.

Има много фирми, които сами идват при нас и искат да участват в обучението, тъй като имат недостиг на квалифицирани кадри. Предлагат на студентите професионални стажове и по този начин участват пряко в обучението на студентите, които добиват умения в реална трудова среда. Самите фирми инвестират в образованието, което е предпоставка в последствие младите хора бързо да се адаптират на работните си места.

КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ

За професионалното ориентиране на студентите във ВТУ "Тодор Каблешков" се грижи Центърът за кариерно развитие, който осъществява и поддържа връзки с бизнеса и подпомага младите специалисти в избора им на кариера. Кариерният център си партнира с редица компании в популяризирането на стажантските и стипендиантските им програми, както и на възможностите за професионална реализация. Организират се множество семинари, корпоративни и технически презентации и срещи с представители на бизнеса, както и събитията "Ден на кариерата", Дни на специалностите и др.

Водещи компании в областта на транспорта, логистиката, енергетиката, строителството и телекомуникациите предлагат стажове на студенти.

Завършилите могат да работят и развиват кариерата си в:

• Метрополитен София

• Компании за градски транспорт

• Железопътни компании - БДЖ, НКЖИ и др.

• Строителни и проектантски фирми

• Фирми в областта на комуникациите и сигурността

• Спедиторски и логистични фирми

• Фирми в областта на енергетиката, машиностроенето, минно-добивната промишленост

• Консултантски агенции

• Министерство на транспорта и съобщенията

КАМПУС

Кампусът на ВТУ "Тодор Каблешков" се намира в кв. Слатина и предоставя:

• Съвременно оборудвани лекционни зали

• Специализирани кабинети и лаборатории

• Високотехнологични тренажори и симулатори

• Аула с 200 места

• Библиотека с компютърни работни места и богата електронна библиотека

• Зала за тържествени събития и концерти

• Студентски общежития за всички желаещи

• Студентски стол и кафене

• Wi-Fi - 100% покритие с мрежов и безжичен интернет

• Тенис кортове и футболни игрища

• Парково пространство за отдих

• Паркинг

• Сигурност чрез денонощна охрана

• Удобен градски транспорт до центъра на града и до ж.п. гари

ПРИЕМ

Приемът на студенти във ВТУ  в ОКС "бакалавър" през 2022 г. е чрез:

I. Държавен зрелостен изпит по:

1. Математика

2. Физика

3. География  (за специалности: Икономика на транспорта и Счетоводство и анализ в транспорта)

4. Български език и литература (за всички специалности и форми на обучение)

5. Държавен изпит за придобиване на професионална квалификация

II. Конкурсни тестове по математика на:

- 02.04.2022 г.

- 04.06.2022 г.

- 05.07.2022 г.

Е-заявление за онлайн прием може да бъде намерено на сайта на училището www.vtu.bg в раздел Прием.

За повече информация: e-мейл: [email protected]; тел: 02 9709 230 и 02 9709 286

ГОРДЕЕМ СЕ, ЧЕ НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ БЕЗРАБОТНИ КАДРИ.

Завършилите Висшето транспортно училище никога не са имали проблеми с професионалната си реализация. Те не само лесно намират работа, а потенциалните работодатели търсят форми за ангажирането им чрез стипендии и платени стажове още преди дипломирането. Студентите ни получават една наистина сериозна инженерна подготовка.Нашите възпитаници се реализират успешно във всички сфери на транспортния сектор, както и в спедиторския и логистичния бранш.

 

https://www.vtu.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай