Всички ученици отново в клас

Дистанционно ще продължат да се обучават малко над 2 300 ученици

Всички ученици отново в клас | StandartNews.com

Всички ученици от 5. до 11. клас се връщат от този понеделник в класните стаи. Това означава, че присъствено на училище отново ще тръгнат близо 420 хиляди деца.

Дистанционно ще продължат да се обучават малко над 2 300 ученици, което е приблизително 0,25 процента от всички, информира bTV.

Противоепидемичните мерки в училищата остават в сила. Ще се изисква носенето на маски, ще се извършва и дезинфекция на помещенията, ще действат и всички мерки отпреди отпадането на ротационния принцип за учениците.

Според учители връщането в клас е било наложително, защото някои класове не са били присъствено в училище прекалено дълго и са прекарали повече от половината учебна година онлайн.

Родител на три деца, Дончо Ангелов приветства решението всички ученици да се върнат в клас от понеделник. Казва, че изолацията им се е отразила.

„При нея беше най-голям ефектът. Миналата година, когато ги прибраха вкъщи, децата имаха сериозен проблем да разберат как трябва да се учи по този начин. При шестокласника имаше по-малко проблеми в това естество. Но миналата година имаше, докато свикнат, да ги изпитват“, разказва Дончо.

Новината, че всички ученици се връщат на училище, синът му приел с особено вълнение.

„Когато се чу, че ще има такова нещо, възбудата беше страшна. Дните се брояха като в казармата пред уволнение“, споделя бащата.

Учителите също смятат, че е време присъствените занятия да се възстановят.

„Беше време. За 5. клас е по-скоро въпрос да се почувстват ученици. Докато 9. клас определено този месец, който остава, ще ни даде възможност наистина да си завършим образователните цели, защото те много, много дълго не бяха в училище“, казва преподавателката по математика Николина Петрова.

По данни на министерството на образованието - 5. и 11. клас са прекарали най-много часове онлайн - над 57% . Следват шести клас, които са били пред екраните през повече от половината учебна година.

Въпреки че идва в края на учебната година, директори намират мярката за резонна.

„Децата имат нужда от това. Колегите с нетърпение ги очакват. В социален елемент това ще бъде полезно – както с връзка с учебния процес, така и социалния елемент“, казва Таня Панчева, директор на 55-то СУ "Петко Каравелов".

Учебната година ще продължи присъствено при спазване на противоепидемичните мерки.

Иначе учебната година ще завърши навреме. На практика тя ще бъде удължена в някои училища - около 300, които са прекъснали временно обучението в края на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай