Всеки трети седмокласник искал по-добро училище

Това обясни Ваня Кастрева

Всеки трети седмокласник искал по-добро училище | StandartNews.com

Всеки трети седмокласник от приетите в гимназия на първо класиране е пробвал шанса си за по-горно желание. Миналата седмица 9395 ученици научиха в кое столично училище ще продължат средното си образование.

3549 ученици от тях, или 1/3 от всички класирани, са подали заявление за участие във втория етап от план-приема в 8-и клас в София, обясни пред „Монитор“ шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева.

Много малка част от тях обаче са успели да се качат на по-горно желание - само 342 деца. Кастрева обясни, че те са получили тази възможност благодарение на седмокласниците, които са били приети на първо желание, но не са се записали в училището или пък не са подали заявления за участие във второ класиране и съответно не са запазили мястото си.

„На 21-ви и 22-ри е важно класираните да се запишат с оригинала на свидетелството за основно образование в училище, в което са класирани. Ако не го направят, мястото им ще бъде обявено за незаето на 23-ти и за него ще могат да кандидатстват всички неприети“, обясни Кастрева.

„Ако си класиран в добро училище, но не ти е първото желание, рискът да изчакваш трябва да се отчете. На третия етап не участват всички училища и паралелки, а само тези, които са свободни“, посъветва шефката на столичния образователен инспекторат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай