Вторник,

Всеки трети седмокласник искал по-добро училище

От: Редактор -
194
Всеки трети седмокласник искал по-добро училище
A
A
A

Всеки трети седмокласник от приетите в гимназия на първо класиране е пробвал шанса си за по-горно желание. Миналата седмица 9395 ученици научиха в кое столично училище ще продължат средното си образование.

3549 ученици от тях, или 1/3 от всички класирани, са подали заявление за участие във втория етап от план-приема в 8-и клас в София, обясни пред „Монитор“ шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева.

Много малка част от тях обаче са успели да се качат на по-горно желание - само 342 деца. Кастрева обясни, че те са получили тази възможност благодарение на седмокласниците, които са били приети на първо желание, но не са се записали в училището или пък не са подали заявления за участие във второ класиране и съответно не са запазили мястото си.

„На 21-ви и 22-ри е важно класираните да се запишат с оригинала на свидетелството за основно образование в училище, в което са класирани. Ако не го направят, мястото им ще бъде обявено за незаето на 23-ти и за него ще могат да кандидатстват всички неприети“, обясни Кастрева.

„Ако си класиран в добро училище, но не ти е първото желание, рискът да изчакваш трябва да се отчете. На третия етап не участват всички училища и паралелки, а само тези, които са свободни“, посъветва шефката на столичния образователен инспекторат.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички