Петък,

Високи заплати за математици, техници и инженери

От: Стандарт -
Високи заплати за математици, техници и инженери
A
A
A

Високите заплати и най-голям ръст на доходите се очертава за в бъдеще да получават най-вече математици, техници и инженери, стана ясно от прогнозата на МОН.

Затова е добре децата да се ориентират към такива професионални паралелки и за в бъдеще - такива специалности във ВУЗ. Това сочат данните на пазара на труда, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев пред медиите на конференцията "Ценности и образование" във Военния клуб.

Догодина преструктурираме приема в дуалното образование, каза той и обясни, че ще се преминава от несвързани с математиката и техниката специалности към технически такива. Нашата цел е да мотивираме повече деца да се включат в тези инженерно-технически специалности и след това във висшето образование, там ще бъде най-големият очакван недостиг на пазара на труда, каза Вълчев. Той гарантира, че дуалната форма ще се разширява. с пари от държавния бюджет и по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Ежегодно се увеличават ученици, паралелки и работодатели. 

Милион и половина са отделените стипендии за дуално образование, като се предвижда сумата да се увеличава, но учениците към момента не са толкова много, призна просветният министър.
 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички