Високи заплати за математици, техници и инженери

Такава прогноза направи просветният министър Красимир Вълчев

Високи заплати за математици, техници и инженери | StandartNews.com

Високите заплати и най-голям ръст на доходите се очертава за в бъдеще да получават най-вече математици, техници и инженери, стана ясно от прогнозата на МОН.

Затова е добре децата да се ориентират към такива професионални паралелки и за в бъдеще - такива специалности във ВУЗ. Това сочат данните на пазара на труда, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев пред медиите на конференцията "Ценности и образование" във Военния клуб.

Догодина преструктурираме приема в дуалното образование, каза той и обясни, че ще се преминава от несвързани с математиката и техниката специалности към технически такива. Нашата цел е да мотивираме повече деца да се включат в тези инженерно-технически специалности и след това във висшето образование, там ще бъде най-големият очакван недостиг на пазара на труда, каза Вълчев. Той гарантира, че дуалната форма ще се разширява. с пари от държавния бюджет и по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Ежегодно се увеличават ученици, паралелки и работодатели. 

Милион и половина са отделените стипендии за дуално образование, като се предвижда сумата да се увеличава, но учениците към момента не са толкова много, призна просветният министър.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай