Важно за матурите! Изпитът разделен на 3 модула

Стартира в 8 и 30

Важно за матурите! Изпитът разделен на 3 модула | StandartNews.com

Държавният зрелостен изпит по БЕЛ ще бъде  в 750 училища и 4200 зали и ще се проведе утре.

Ангажирани са над 9000 квестори. Изпитът започва в 8:30 ч., като зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Те трябва да носят документ за самоличност и служебната бележка, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Изпитът по български език и литература е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. За учениците със специални образователни потребности са предвидени до 30 минути повече за всеки модул.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор.Последният 41-и въпрос включва писане на есе или на интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения. 

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай