Важна информация за всички ученици

Ето кога почиват

Важна информация за всички ученици | StandartNews.com

Учениците вече се върнаха в клас, а някои от тях със сигурност очакват и следващата дълга почивка.

Ваканцията за тях е междусрочната, която ще бъде от 3 до 5 февруари включително. За всички ученици вторият учебен срок ще започне на 6 февруари.

От 30 март до 7 април включително пролетна ваканция ще имат учениците от 1-ви до 11-и клас. Дванайсетокласниците ще почиват значително по-кратко - от 5 до 7 април включително.

Неучебни ще бъдат дните, в които се провеждат държавните зрелостни изпити, както и изпитите за национално външно оценяване в края на 7-и клас.

Вече са ясни и датите:

17 май 2024 г. задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература

20 май 2024 г. втори задължителен държавен зрелостен изпит и държавен изпит за придобиване на професионална квалификация

19 юни 2024 г. изпит по български език и литература от националното външно оценяване след 7-и клас

21 юни 2024 г. изпит по математика от националното външно оценяване в края на 7-и клас

Припомняме, че през 2024 г. най-малко ще работим през месеците май, септември и декември - по 19 дни, а най-много през юли и октомври - 23 дни. Годината има 251 работни дни, които стандартно са 2008 работни часа, а празничните дни са 14.

През първия месец от годината почивен е само 1 януари.

През февруари няма допълнителни почивни дни. Освен това годината е високосна и добавя един работен ден - 29 февруари, четвъртък.

През 2024 г. Националният празник 3 март се пада в неделя. Затова почивен ден е и понеделник - 4 март. Така се оформя дълъг уикенд от три дни.

През април няма допълнителни почивни дни.

Най-много почивни дни ще има през месец май. Тогава ще почиваме на 1 май - Празника на труда, сряда. Великден през 2024 г. се пада на 5 май, почивните дни тогава са четири - 3, 4, 5, и 6 май.

На втория ден от Великден - 6 май, отбелязваме Денят на храбростта и Гергьовден. Допълнителни почивни дни за този празник обаче няма да има. 7 май е работен ден, тъй като според Кодекса на труда, когато официалните празници съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. 6 май - Гергьовден, през 2024 г. е в понеделник.

В края на месеца се оформя още един дълъг уикенд. 24 май - Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се пада в петък. Така заедно с уикенда - 25 и 26 май, се оформят три последователни почивни дни.

През юни, юли и август няма допълнителни почивни дни.

През септември ще има два дълги уикенда. 6 септември - Денят на Съединението, е в петък, така ще почиваме последователно на 6, 7 и 8 септевмри. Денят на Независимостта - 22 септември, през 2024 г. е в неделя, заради което почивен ще бъде и следващият ден - 23-и - понеделник.

През октомври и ноември няма допълнителни почивни дни. През декември коледните празници са в средата на седмица и почивни ще бъдат само 24, 25 и 26, т.е. вторник, сряда и четвъртък. Така всъщност в празничната седмица работни дни ще са само понеделник и петък.

Последният ден в годината - 31 декември, се пада във вторник, но той е работен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Славчо
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи