Вариант №1 на матурите

Учениците ще отговорят на 26 въпроса

Вариант №1 на матурите | StandartNews.com

Вариант №1 беше изтеглен в Министерството на образованието. Изпитът няма да бъде на модули. Учениците ще отговорят на 26 въпроса. Част от тях са с варианти на отговори, от които децата могат да избират един. В последния имат задача да създадат текст. Заради епидемията с коронавируса част от материала за изпита отпадна.

ВИЖ ОЩЕ: 60 000 седмокласници на матурата по български

Изпитът започва в започва в 9:00 ч. и е с продължителност 150 минути. Децата трябва да са в школата най-късно в 8:30 ч. Те трябва да носят документ за самоличност, служебна бележка за допускане до външното оценяване, химикал, предпазна маска или шлем.

На влизане в училищата ръцете им ще бъдат дезинфекцирани, а температурата им премерена.

На изпита ще се явят и 17 ученици, които са под карантина. Те ще бъдат отделени в една стая и няма да имат досег със своите връстници, обясни заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, която отбеляза, че тези деца не са диагностицирани с коронавирус, а са били контактни с инфектирани хора и затова са карантинирани.

Прилагаме опита, който придобихме с епидемиологичните мерки по време матурите на дванадесетокласниците, заяви Михайлова пред бТВ. Маските са силно препоръчителни, тъй като учениците ще са в една стая, макар между чиновете да има определеното от заповедите разстояние. Все пак те могат да махнат своите маски, ако решат.

На всички ученици ще бъде премерена температурата на входа на училището. "Все пак да вдигнеш температура преди изпит може да е резултат от емоция и напрежение", отбеляза заместник-министър Михайлова и обясни, че тези седмокласници също ще имат възможност да се явят на изпит, но отделени от другите в определена стая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай