УНСС получи сертификат за достъпна архитектурна среда

В УНСС полагаме усилия и правим всичко възможно за достъпност на средата, каза ректорът

УНСС получи сертификат за достъпна архитектурна среда | StandartNews.com

Председателката на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) доц. д-р Ана Джумалиева връчи на ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. д-р Димитър Димитров сертификат за изградена достъпна архитектурна среда.

"За мен е удоволствие и чест да ви връча сертификат за достъпна архитектурна среда и стикери, които може с гордост да поставите на видно място в УНСС", каза доц. д-р Ана Джумалиева. Тя благодари на ректора проф. д-р Димитър Димитров за това, че са положени усилия и грижа за студентите в неравностойно положение да бъде осигурена достъпна среда, за да могат младите хора, които искат да следват в университета, да не се чувстват дискриминирани.

"В УНСС полагаме усилия и правим всичко възможно за достъпност на средата, защото отношението към хората със специални потребности в обществото е един от важните елементи на ценностната система. Създаването на равни възможности и достъпна среда за получаване на образование, както и успешната интеграция в социалната среда, е от изключителна важност", каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров.

Той подчерта: "Нашият университет се стреми да предоставя отлични условия за студентите със специфични потребности - достъпност до университетското пространство чрез подстъпи, рампи и асансьори, удобни аули със специални места за студентите с увреждания, места с улеснен достъп до информационната система на университета, специализирано читателско място в библиотеката за хора с нарушено зрение. Осигурен е безпрепятствен достъп на учащи в неравностойно положение до ректорското крило на университета. В тестовите центрове на УНСС са обособени специални места за хора със специфични потребности, предвидени са и места за паркиране на централния паркинг на университета и на паркинга на корпус "Г".

В рамките на кампанията на КЗД "Достъпна България", комисията извършва обследване за достъпна архитектурна среда в цялата страна. Регионални представители на институцията извършиха проверка на територията на университета и установиха, че средата е достъпна. Това е задължение по Закона за защита от дискриминация, защото недостъпната архитектурна среда също е форма на дискриминация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай