Понеделник,

Училищни директори искат чисто нови изпити

От: Стела Стоянова -
Училищни директори искат чисто нови изпити
A
A
A

Цялостна промяна във формата, съдържанието и организацията на изпитите в системата на образованието е едно от решенията от заседанието на управителния съвет на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ). Предложенията да бъдат спешно предоставени на вниманието на Министерството на образованието и науката, решиха директорите на свое заседание.

Всички изпити да бъдат максимално обвързани с необходимите за днешните ученици умения. Провеждането им да бъде концентрирано максимално в края на учебната година. „Предлагаме цялостна актуализация на организацията на изпитите и всичко свързано с промени в съответните наредби“, казват училищните началници, цитирани от директора на съюза Диян Стаматов.

„Апелираме промените да бъдат заложени още в следващата учебна година - когато има учебен процес за 4 клас вече до 15.06., както и четири нови изпита в 10 клас“, се уточнява в становището.

На заседанието бе взето решение за провеждане на национална работна среща на директорите от съюза на работодателите, на тема “Всичко преди старта на учебната година”. Събитието трябва да се състои на 2 септември в София.

Наред с това, отново бе обсъден проблемът за административната тежест в системата, като бе решено да бъде повторно изпратено до МОН предложението за създаване на обща единна електронна платформа, която да обединява всички сегашни. Да бъде ясно споделено с МОН силното безпокойство на директорите за възможните съществуващи рискове със сегашната разпиляност на сайтове, страници и платформи с повече от 30 пароли и входове.

Заседанието се проведе в най-модерното училище в България - СУ” Христо Ботев” в град Враца под домакинството на Виктор Кръстев - директор на училището, областен председател за Враца и заместник-председател на СРСНПБ.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички