Тракийският университет и Българският ветеринарен съюз подписаха договор за сътрудничество

Двете институции ще обединят трайно усилията си за осъществяване на сътрудничество и съвместна дейност

Тракийският университет и Българският ветеринарен съюз подписаха договор за сътрудничество | StandartNews.com

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков и председателят на Български ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков подписаха безсрочен договор за сътрудничество.

Двете институции ще обединят трайно усилията си за осъществяване на сътрудничество и съвместна дейност за решаване на въпроси от общ интерес,  отнасящи се до практикуването на ветеринарномедицинската професия на основата на принципите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) и Федерацията на ветеринарните лекари в Европа (FVE), изразяващи се в:

  непрекъснатото развитие на ветеринарномедицинската професия, повишаване на доброто и име, опазване здравето на животните и на хората, както и грижа за благосъстоянието на животните.

 - зачитане желанието на двете страни да прилагат и популяризират добрите практики  в сферата на ветеринарната медицина и професията ветеринарен лекар.

 - подобряване комуникацията и сътрудничеството между Тракийският университет и  съсловната организация на ветеринарните лекари в България, чрез обмен на информация по отношение на епизоотичната обстановка, състоянието на ветеринарномедицинските практики, медийни, информационни кампании, както и в сферата на продължаващото ветеринарномедицинско образование.       

          - създаване на организация и условия за ефективно използване на ресурсите, механизмите, процедурите и потенциала на двете институции в областта на образованието, квалификацията и научно-изследователската дейност.

Тракийски университет – Стара Загора и Български ветеринарен съюз ще осъществяват сътрудничество и съвместна дейност  в следните основни направления:

- Развитие на нормативната база и законодателни инициативи  в областта на образованието, квалификацията и научно-изследователската дейност.

- Разширяване и подобряване на условията за непосредствено сътрудничество на равнище практикуващи ветеринарни лекари.

- Един от приоритетите е да бъдат мотивирани младите хора да остават на работа в България, чрез развиването на активна дейност в областта на професионалната квалификация, чрез продължаващо образование през целия живот. Взаимно насърчаване на ветеринарни научни и професионални симпозиуми и конгреси, организирани от двете страни.

- Установяване на сътрудничество за прилагане на съвместни програми в частта на продължаващо образование.

- Обмяна на опит за сътрудничество с неправителствените организации, важни за ветеринарномедицинската професия.

- Усъвършенстване на практическите навици на студентите по ветеринарна медицина.

Форми на осъществяване на сътрудничество и съвместна дейност:

  1. Създаване на условия за практическо обучение на студенти и преподаватели.
  2. Консултации в съответните области на компетентност, участие на преподаватели от Тракийския университет във всички форми на продължаващото обучение.
  3. Съвместна организация на научно-приложни симпозиуми, конференции, семинари, кръгли маси и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай