Топ 10 на най-добрите гимназии. Изненадите

Вижте резултатите от първо класиране

Топ 10 на най-добрите гимназии. Изненадите | StandartNews.com

Софийската математическа гимназия е най-доброто училище след 7 клас, сочат данните от бала за прием.

СМГ приема ученици с най-висок минимален бал и тази година. Най-желаните паралелки са с чуждоезиков профил с преподаване на английски и испански език. Това съобщават от Регионалното управление на образованието в София.

Минималният бал за прием в Софийската математическа гимназия е 484.5 точки при максимални 500. Двамата кандидат-гимназисти с най-висок бал от 500 точки избират да продължат обучението си в Софийската математическа гимназия и в Технологичното училище "Електронни системи" със специалност "Системно програмиране".

Подадени са 11 743 заявления за първо класиране, а 1757 ученици не са подали такова.

Най-много пъти учениците са посочили за първо желание 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ с профил „Чужди езици“, 91. НЕГ „Проф. К. Гълъбов“, ТУЕС, СМГ и Първа английска гимназия.

Най-желаните паралелки след 7. клас са с профил "Чужди езици" с преподаване на английски и испански език. Паралелката на 22-ро училище "Г. С. Раковски" с преподаване на първи чужд английски и втори испански е посочена от 2421 ученици. На второ място се подрежда друга паралелка на същото училище, отново с преподаване на испански и английски език.

В нея искат да се обучават 2247 ученици. Над 2000 ученици са посочили паралелката с английски и испански език на 32-ро училище "Св. Климент Охридски". В същите паралелки над 2000 ученици искат да се обучават в Първа английска гимназия и 7-мо училище "Свети Седмочисленици".

Некласираните ученици са 1338, от тях 1104 от София и 234 от страната. Свободните места за прием след първи етап на класиране са 782.

"Ако един ученик е класиран на второ или последващо желание и не е достатъчно удовлетворен от това, има възможност да участва във втория етап на класиране. Той трябва отиде в училището, в което е класиран, и подаде заявление за участие. На второ класиране не се пренареждат желанията, всичко е във варианта, в който е заявено за първия етап", каза началникът на РУО-София Ваня Кастрева.

Второто класиране ще бъде обявено до 19 юли. От 20 до 24 юли ще бъде записването или подаването на заявление за участие в третото класиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай