СУ ще приема отлични математици без пари

Физика ще се учи само срещу 200 лева, икономиката обаче качва цените

СУ ще приема отлични математици без пари | StandartNews.com
  • Физика ще се учи само срещу 200 лева, икономиката обаче качва цените

Софийският университет ще приема студенти по математика и статистика, които са показали максимален бал, без да заплащат такса. Това предвижда проект на решение на Министерския съвет за таксите, които студентите трябва да заплащат, публикуван на сайта на МОН. Същата идея има и Техническият университет, макар че това не е оповестено официално на сайта му. Идеята е да се опростят таксите на младежите, които учат предимно непопулярни специалности като машинно инженерство.

Сред предложените суми е и вариантът таксата за физика и всички науки, свързани с нея, да бъде само 200 лева. Тук фигурира и специалността „Ядрена физика“, за която в последните години трудно се намират кандидати, а ще има нужда от такива специалисти, особено ако решим  да строим АЕЦ „Белене“. Толкова ще струват и педагогически специалности като „химия с английски“. Тази такса обаче важи само за новоприетите първокурсници и студентите от втори курс. За по-големите си оставава старата такса по природни науки от 750 лева.

Алма матер увеличава с 40 лева таксите по икономика или администрация и управление. От 420 лева те се качват на 460. Причината е, че държавата намали приема в тази специалност, но увеличи субсидията, а вузовете имат право да изискват като такса две трети от тази субсидия. УНСС не се е възползвал от възможността да вдигне таксите и парите остават същите, както и миналата година, казаха от висшето училище.  СУ пуска и цена за учителм по природни науки в началната степен на образованието, която също е само 200 лева. 800 лева струва да учиш право в Алма матер, а филологиите са по 600 лева. Педагогиката се качва като такса само в Русенския университет.

Медицинските университети запазват старите си цени – от 925 до 1000 лева за специалност „Медицина.“ Предвижда се догодина медицински факултет да разкрие и университетът „Проф. Асен Златаров“в Бургас.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай