Страшните последствия от онлайн обучението

При някои деца се отключват меланхолия и депресия

Страшните последствия от онлайн обучението | StandartNews.com

„При дългосрочно онлайн обучение децата се демотивират, губят желание за учене, движение, развитие, стават инертни, апатични, концентрацията им е силно понижена. При някои деца се отключват меланхолия и депресия.“

Това се казва в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министрите на здравеопазването Костадин Ангелов, на просветата Красимир Вълчев и до държавния здравен инспектор.

Писмото в подкрепа на присъственото обучение е от Неформална група "Родители на деца в прогимназиален и гимназиален етап на образование", БАНО, Антонина Кенова - Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

„България е единствената държава в ЕС, която затваря децата като първа мярка за борба с COVID-19. В допълнение на това често отношението към учениците в прогимназиален и гимназиален етап е дискриминационно, те са по 8-13 часа пред компютрите в домовете си с презумпцията, че нямат нужда от надзор“, пишат авторите на писмото и настояват за преосмисляне на мерките към децата в училищна, градинска и яслена възраст, както и към школите и центровете за формално и неформално образование.

„Месеците в седнало положение от сутрин до вечер пред мониторите водят и до разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства при подрастващите“, се казва в писмото.

Като изчисляват данните на НСИ, че по едно дете на 2-3 училища или едно дете на 4-6 детски градини и ясли е било с положителен тест за коронавирус, те заявяват, че е неоснователно 925 хил. деца да се обучават в домовете си заради 1196 деца (около 0,1%).

"Извършеният от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ЕЦПКЗ) преглед на равнищата на заразяване и състоянието на училищата в 32 европейски държави установява, че отварянето на училищата и контактите в училище не се свързва със значително нарастване на разпространението в общността" , се казва в писмото.

„Проявяваме разбиране за сериозността на заболяването и на ситуацията, в която се намираме. Но не може цената да бъде платена от децата ни.“

Искането им е затварянето на градини, ясли и центрове за формално и неформално образование и работа с деца да бъдат крайна мярка. Преди това да са затворени казина, търговски центрове, нехранителни магазини, заведения за хранене, спортни зали. Авторите на писмото искат ускоряване на ваксинацията на всички желаещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай