След форум на Стандарт: МОН обяви голяма новина за ученици и учители

Промяната бе поискана на конференцията: Заедно в битката срещу детския кибертормоз

След форум на Стандарт: МОН обяви голяма новина за ученици и учители | StandartNews.com

Най-чаканата новина в битката срещу кибертормоза на деца дойде от МОН.

Заместник-министърът на образованието Емилия Лазарова обяви, че от септември  по Националната програма за информационни и комуникационни технологии започват обучения на ученици и учители за повишаване на компетентностите по киберсигурност и безопасно използване на интернет.

Включването на часове по киберсигурност в училищата бе стана благодарение на резултатите от програмата "Киберзащитници", разработвана от Българската академия за сигурност. Партньор от години е медия "Стандарт".

Благодарение на водещия изпаелски експерт Владимир Бронфенбренер тази програма намали броя на наранените в интернет деца до 51,9 процента само за две години.

На националния форум на Стандарт през февруари зам.министър Лазарова обеща, че ще започнат обучения на децата и учителите срещу детския кибертормоз.

Новината тя съобщи по време на вчерашната конференция "Училището в дигиталния свят", организирана от столичната Професионална гимназия по високи технологии "Александър Степанович Попов".

Лазарова припомни, че в министерството бе създадена работна група, чиято цел е да определи ключови приоритети в процеса на дигитализация в предучилищното и училищното образование, формулирайки визия за свързаните с нея процеси и резултати.

Бяха разработени и насоки за използване на изкуствен интелект в образователната система, каза зам. министър Лазарова.

И допълни, че достъпът на всеки ученик до електронни учебници, онлайн курсове, виртуални библиотеки и музеи разширява възможностите за обучение и образование.

"Интеграцията на дигиталните умения в учебните програми подчертава значението на дигиталното образование. Видео уроците, онлайн лабораториите и сътрудничеството между учениците от различни места по света обогатяват учебния процес и стимулират активното участие на младите хора в него“, каза още Емилия Лазарова.

"В същото време дигитализацията носи и някои потенциални рискове и заплахи и затова е необходимо да научим учениците как да създават, управляват и защитават своята цифрова идентичност, как да уважават и защитават цифровата идентичност на другите и как да се държат етично и отговорно онлайн“, подчерта заместник-министърът на образованието и науката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Гост
преди 1 седмица

Вместо наложилата се""компетентност ""не може ли да се използва хубавата българска дума "знания"?Или съвсем трябва да се отродим от нашия прекрасен и богат език! То и затова децата ни са полуграмотни по български.

Откажи
Същият
преди 1 седмица

В,,ГЕРБ" са ,,компетентни"а не знаещи,защото за получили дипломи , а не образование..А може би по точно всички кандидати за политическа кариера.

Откажи