Ще затварят ли училища? Денков отговори

МОН с три приоритета

Ще затварят ли училища? Денков отговори | StandartNews.com

В момента има плавно нарастване на случаите в училищата, което не е тревожно. Това заяви на брифинг министърът на образованието проф. Николай Денков.

Ако има рязко нарастване на случаите, трябва да реагираме максимално бързо, допълни той. Уточни, че при проблеми основно ще се затварят паралелки и випуски.

Последните данни от 20 септември са - 0.71% карантинирани учители и 0.44% карантинирани ученици. Най-много карантинирани са във Велико Търново. 32% от учителите са ваксинирани, има малко над 2% ваксинирани ученици. Докато не се стигне до 70% ваксиниране в национален мащаб, ще продължаваме да имаме проблеми, каза Денков, цитиран от БНТ.

Приоритет на МОН през следващите три месеца ще бъде продължаване на учебната година с максимално присъствено обучение и контрол на ситуацията от гледна точка на епидемичната обстановка.

Проф. Денков отново призова да се спазват мерките. По думите му според математическите модели и думите на епидемиолозите най-трудно ще бъде в средата на октомври и МОН се подготвя за този момент.

Вторият приоритет на министерството е подготовката на документите, свързани с кандидатстването по европейските проекти и програми. Третият приоритет е подготовката на бюджета за следващата година и на актуализираната три годишна бюджетна рамка.

Проф. Денков представи и нови попълнения в екипа на министерството. Освободена е проф. Нели Косева, с която уговорката е била за 3 месеца и тя трябва да се върне в БАН. Зам.-министър ще бъде Ваня Стойнова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай