Родители: Откриха азбест в Класическата

Родители: Откриха азбест в Класическата | StandartNews.com

София. Експертиза на учени от БАН е открила азбест в ремонтираната сграда на Класическата гимназия на ул. "Баба" в "Модерно предградие". Училището трябваше да се върне там след края на ремонта по заповед на културния министър.

 

Родителите обаче алармираха, че в помещенията е останало от канцерогенното вещество. Вчера те са получили и първото доказателство за това, каза Ирина Абаджиева-Репуц от родителското настоятелство. Чака се и потвърждение от втора лаборатория. Репуц заведе вчера жалба и във ВАС против преместването. Освен това родителите ще дадат културното министерство и на прокуратурата заради "виновно бездействие". "Те бяха уведомени от нас, че има азбест, но не направиха нищо", каза Репуц. Родителите щели да подадат жалба и в еврокомисията за неправомерно изразходване на европарите, с които е бил направен ремонтът на ул. "Баба".

 

Районната здравна инспекция също е намерила нередности след ремонта, включително течове. Заради това вчера културният министър издаде друга своя заповед, с която отлага преместването на училището в едноседмичен срок, докато бъдат отстранени тези неизправности. И вчера част от учениците караха часове в сградата на 13-о училище на Женския пазар, където НГДЕК се намира временно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай