Режат от матура, ако изпееш теста

Режат от матура, ако изпееш теста | StandartNews.com

Разсекретената задача може да бъде хвърлена на подсказвача през прозореца, призна директор

Без външни хора на двора, забраняват телефоните на квесторите

Зрелостници, които изнасят данни за съдържанието на матурата или изпитни материали, ще бъдат гонени от изпита. Това вече е изрично записано в проект на наредба за организация на държавните зрелостни изпити. В новия документ, който променя сегашната Наредба 3, детайлно се изброяват случаите, в които абитуриентите се отстраняват от матурата и работите им се анулират. Досега това обикновено се записваше в заповед на министъра за сигурността при провеждането на съответния изпит. В нея обаче се посочва най-общо, че работата на зрелостника се анулира при установен опит за преписване и подсказване.

В новата наредба вече се указва изрично, че зрелостникът се отстранява от изпита и сградата, ако преписва от пищов, от работата на друг абитуриент или от данни, съдържащи се в технически устройства - мобилен телефон, таблет, калкулатор. Гони се и зрелостник, който използва някакво техническо средство за комуникация. За нарушенията се съставя протокол, подписан от двамата квестори. Работата на този зрелостник не се оценява, но той си запазва правото да се яви на следващата матура. Преди време от МОН се бяха заканили да лишат преписвачите и от право да се явят на поправителен зрелостен изпит и така да загубят възможността да вземат диплома и кандидатстват.

Външни хора пък нямат право да пребивават на училищната територия по време на матурите. И до момента такива лица нямаха право да влизат в училищните сгради, докато тече изпит. Според директори обаче в понятието "територия" влиза и училищният двор, така че с пълно основание оттам могат да бъдат гонени дори и родители, които чакат децата си след изпита. Школските шефове смятат, че по този начин се предотвратява и възможността някой да подсказва на абитуриента от двора. "Има устройства, с които може да се диктува от разстояние около 30 метра. Има и варианти разсекретеният изпитен тест да бъде хвърлен през прозореца на някой, който чака на двора, той да го реши и да подскаже верните отговори", каза директорът на 51-во СОУ Асен Александров. Подобни критики имаше още при матурата тази пролет, когато се появиха съмнения, че част от тестовете са решени от хора, на които изпитните варианти са били давани директно през прозореца на класната стая.

Новата проектонаредба въвежда някои забрани, които липсваха в предишната, но всяка година влизаха в сила със заповед на министъра. Тя изрично забранява и квесторите, както и учителите консултанти, да ползват мобилни устройства по време на изпита. Тази година имаше наказан квестор за това, че разговарял по джиесема си, докато течал изпитът. Учители, които преподават или имат правоспособност да преподават по съответния предмет, нямат право да бъдат квестори.

6500 българчета
във вуз зад граница

Близо 6500 са българските абитуриенти, които са заверили дипломите си в просветното министерство тази година. Това в повечето случаи означава, че те възнамеряват да следват навън. Цифрата е по-голяма от минали години, когато обикновено тапиите си заверяваха около 6000 души. Вероятно обаче броят на тези, които ще учат навън, ще се окаже много по-голям, защото има и чужди университети, които не искат легализирана диплома. Това по-често са не толкова престижни висши училища, които искат да привлекат млади хора с по-леки условия.В такъв случай обикновено дипломата трябва просто да бъде преведена от заклет преводач и изпратена във висшето училище. Абитуриентите тази година бяха 58 745.

В същото време част от българските висши училища отлагат класирането си за по-късно през септември, за да могат младежите, които са били на поправителна матура и са я издържали, да успеят да кандидатстват в тях.

Последен шанс за
висше школо на Острова

Български абитуриенти, мечтаещи за престижен британски университет, имат последен шанс да бъдат приети през следващите няколко дни. В момента вече са излезли резултатите от матурите на британските им връстници. Ако някой от тях е бил приет условно в топуниверситет, но се е издънил на изпита, той освобождава място, на което би могъл да се класира и български кандидат с по-добри резултати.


Друг шанс за онези, които по някакви причини не садържали матура през пролетта и се явяват сега, са висшите училища в чужбина, които имат есенен прием. Документи за тях могат да се подадат сега и, вместо да чакате цяла година, да започнете първия си семестър още от януари тази година. Много от тези вузове предлагат и възможности да наваксаш с материала и следващата година да се запишеш в нормален семестър от септември. Такава възможност за прием дават не само висшите училища от Европа, но и някои от университетите на САЩ. Като плюс консултантите за образование в чужбина посочват, че и конкуренцията за зимен прием е по-малка и шансовете кандидатът да се класира - по-големи.

Англия приема с
логически ребуси

Изпитват два часа, карат кандидатите да разчитат диаграми

Елитните средни училища във Великобритания въвеждат IQ тест за отсяване на кандидатите си. Все повече водещи гимназии пансиони се групират, за да проверяват не само езиковите умения, а и логиката на кандидатите да бъдат приети. Този тест вече може да се държи в България, като решенията се изпращат онлайн и до два дни ученикът получава резултатите си. Същите резултати се препращат и в училището, където кандидатства детето. Изпитът струва малко над 200 лири, като парите се превеждат в организацията, която администрира теста.


Самият тест трае два часа и съдържа четири части, които проверяват четири различни умения, част от които не се развиват от българското училище. Първата част е свързана с невербални разсъждения - тоест детето решава задачи, свързани с разчитане на снимки, диаграми и модели. Това най-често е нещото, което куца на българските ученици, тъй като не е застъпено в училище. Втората част проверява способността на детето да работи с езика и да мисли логично. Третата е свързана с математиката, която в последните години е вкарана за засилено изучаване в учебните програми на Острова. Четвъртата част вече проверява познанията на детето по английски език. Тук е включено четене с разбиране, творческо писане и слушане на текст. За целта детето трябва да носи на изпита и слушалки.

Освен теста училищата провеждат и интервю с детето, като това може да стане и по скайпа, за да се избегне личното посещение в училището.

Търсят Бербовци
с математика

Британското училище Брукхауз колидж, което от няколко години дава спортна стипендия за малки футболисти, вдига изискванията към тях. По-високата летва включва много добър английски език и познания по математика. Досега обикновено класираните футболисти можеха да заминат за Острова и без достатъчно знания по езика, като наваксат пропуснатото на място. Напоследък обаче селекционерите на училището са преценили, че учениците им трябва да имат и академични постижения. Един от българите, учили там със спортна стипендия, Николай Тодоров, вече има договор с "Нотингам Форест", казаха консултантите от "Дарби".

Нараства и конкуренцията за въпросната спортна стипендия, тъй като тя вече се дава не само за България, а и за региона. Тази година в състезанието за нея са участвали македонски състезатели и няколко румънци, но въпреки това победителят се е оказал българин.

Бум на бг студенти в Германия

Истински бум на български студенти, приети в Германия, отбелязват тази година консултантите за образование в чужбина. Според някои от тях ръстът на българчетата, заминаващи да учат там, е около 30% спрямо минали години. При това някои от тях влизат в специалности, за които е трудно човек да се класира - например медицина. Интересът към Германия идва и от това, че образованието там е безплатно, както и от факта, че страната пуска и много нови програми за обучение на английски, казват консултантите от "Едланта". Дава се и възможност да изкараш една подготвителна година на място, за да научиш добре немски и да слушаш лекциите си на езика на Гьоте.


Расте също и броят на българчетата, които отиват да учат изкуство навън - все повече млади хора кандидатстват актьорско майсторство и музикално продуцентство във Великобритания, а тази година има и студент, приет да учи хореография. От "Дарби" пък посочват, че в последните години все повече млади хора търсят престижни университети и са престанали да правят избора си на базата на това, че вузът има хубав сайт и каталог. Мнозина вече избират и специалности, които са по-тясно профилирани или комбинират "две в едно" - например инженерна специалност, обвързана с магистратура по маркетинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай