Сряда,

Ректорът на УНСС подкрепи синдикатите. Незабавно изплащане на 20 млн. за вузовете

От: СТАНДАРТ -
1473
Ректорът на УНСС подкрепи синдикатите. Незабавно изплащане на 20 млн. за вузовете
A
A
A

„Икономически растеж и просперитет се постигат с високообразовани хора. Всички разчитаме на тях да изведат България от кризата с възможно най-малко сътресения. За това и трудът на преподавателите в университетите трябва да бъде оценен спрямо отговорностите и качеството, което очакваме. Заплащането чувствително изостава спрямо другите сектори, дори и спрямо учителите в началните и средни училища. Този дисбаланс трябва да бъде коригиран“. Това коментира ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров по повод настояването приетите средства в чл. 1, ал. 5, ред 2.9 от Закона за държавния бюджет (ЗДБ) за 2022 г. - субсидия за издръжка на обучение в размер на 20 млн. лв., да бъдат преведени незабавно на държавните висши училища, а не да се чака актуализация на бюджета, както бе заявено от парламентарната трибуна тези дни.

Зад искането на Националният браншов синдикат "Висше образование и наука" (ВОН-КНСБ)  застават всички синдикални дружества в УНСС - Синдикална секция към КТ "Подкрепа" и Синдикална организация на Асоциация на демократичните синдикати, които проведоха незабавни консултации с ректорското ръководство.

Според председателя на  ВОН-КНСБ доц. Лиляна Вълчева, която е и председател на Съвета на настоятелите на УНСС, Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката (МОН) не трябва да нарушават приетия от Народното събрание държавен бюджет за 2022 г., нямат право да налагат и ограничения на средства, договорени единствено и само за заплати. Те са предвидени като средства за допълнителна субсидия за увеличаване на трудовите възнаграждения на членовете на академичния състав в държавните висши училища. Към настоящия момент не само не е изпълнен Законът за държавния бюджет, но и се създават допълнителни затруднения. Лицата, заемащи академични длъжности, не могат да получат предвидените средства от 1 април т.г., които са пряк резултат от усилията на ВОН-КНСБ и подкрепени от Съвета на ректорите за ръст на работните заплати с 15 процента. Нарушено е правото на труд и навременно заплащане на дължимо възнаграждение на всеки един член на академичния състав в държавните висши училища, предвидено в ЗДБ за 2022 г., като компенсация на неблагоприятните последици, резултат от инфлационните процеси в страната, посочват от ВОН-КНСБ.

Синдикатите настояват от 1 юли 2022 г. с предстоящата актуализация на бюджета за 2022 г. за допълваща субсидия за издръжка на обучение в държавните висши училища, която да е в размер на нови 20 млн. лв., с което общо за годината, средствата за издръжка на обучение да станат 40 млн. лв.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички