Промяна при ученическите бележки. Как ще се извиняват отсъствията

Какво споделя доктор

Промяна при ученическите бележки. Как ще се извиняват отсъствията | StandartNews.com

В електронните дневници в училищата биват постъпили над 24 000 извинителни бележки изпратени по електронен път. Лекарите обаче все още издават и хартиени, защото нямат обратна връзка дали дигиталният документ е стигнал до училището. От 1 октомври отсъствията по медицински причини на учениците ще се извиняват само по електронен път.

От началото на седмицата доктор Миндов издава електронни извинителни белекжи, но не знае дали те сa стигнали до училищата.

"Предпочитам дори и да ги изпратя електронно, да ги дам и на хартия. Така и родителите и учениците са по-спокойни,че имат бележка. Тоест виждат нещо - пипват го донякъде служи тази бележка и за информация освен на учителя за извиняване на отсъствия, и на родителя пък да знае колко дни е определил лекаря", заяви председателят на дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, д-р Георги Миндов.

Електронната бележка влиза в училищния дневник до 15 минути след като е изпратена от лекарския кабинет. В столичното 140 училище все още извиняват отсъствията предимно с хартиени бележки.

"Това, което имаме към момента е само една получена електронна бележка. Зад нея обаче не стои формация, която да ни даде за период и така нататък от кой личен лекар е издадена. Най-вероятно предстои някаква актуализация", каза Мая Зафирмова, директор на 140 СУ "Иван Богоров".

"Какво трябва да прави класния ръководител за проследяването на тези бележки ? Как ще се известява класния ръководител,че такава бележка е пристигнала - надявам се да имаме по-точни инструкции", заяви Виолета Илиева, учител от 140 СУ "Иван Богоров".

От Министерството на електронното управление обясниха, че дали класния ръководител ще получи известие за постъпила бележка зависи от доставчика на електронния дневник.

"Данните постъпват автоматично и неизвинените отсъствия биват извинени по медицински причини автоматично. Имат идентификация на ученика и съответно от коя до коя дата е бил на лечение", заяви зам.-министърът на електронното управление Валентин Мундров.

Електронната бележка е с датата от деня на прегледа, но с нея ще могат да се извиняват отсъствия от преходни дни, обясняват от министерство на електронното управление.

"По преценка на доктора може да бъде издадена с един ден назад", категоричен бе Мундров.

"Ако ма такава възможност трябва да бъде облечена в съответната нормативна база", заяви председателят на дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, д-р Георги Миндов.

Сега лекарите работят по указания от 2017-та, според които с бележка може да се извиняват отсъствия от датата на прегледа. През октомври ще се признават само хартиените бележки, издадени до края на този месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай