Проф. Семерджиев с остър коментар за онлайн обучението

Държавата няма да има успехи, ако не приеме културата за един от най-важните ресори, категоричен е той

Проф. Семерджиев с остър коментар за онлайн обучението | StandartNews.com

"В цялата световна трагедия правителствата и политическите структури много бързо осъзнаха предимствата от това хората да не получават добро образование." Това каза в ефира на "Денят на живо" ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев. 

"Лесно се управляват хора, които не са добре образование, които не се борят за общи идеи и каузи. Тази ситуация продължава с голяма сила в образованието, защото е удобно. Не си даваме сметка обаче какво ще бъде отражението след няколко години върху обществото. Сега виждаме много късогледо", допълни той. 

НАТФИЗ направи системата си на обучение гъвкава, спрямо въведените противоепидемични мерки, каза още ректорът. 

"Поставяхме образователните модули така че да съвпадат с направените антигенни тестове или с издадени сертификати за прекаран COVID. Искаме хем да поощряваме студените да спазват мерките, хем да си свършат работата. Студентитите сами желаят да се обучават присъствено, никой не ги насилва. Нямаме и отпаднали студенти. Едва трима, четирима са напусналите и то не знам дали е заради несъгласие със здравните мерки", каза още Семерджиев. 

Според ректора държавата трябва да подпомогне висшите учебни заведения, ако това е възможно. "Не искаме да извиваме ръцете на държавата", обясни той. 

Проф. Станислав Семерджиев коментира още, че в България години наред въпросът за важността на културата се възприема като такъв, незаслужаващ внимание. 

"Ако културата не е един от най-важните ресори за всяка една държава, тази държава няма да има голям успех в развитието си", категоричен беше той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай