Четвъртък,

При второ дете таксата за предучилищна отпада

От: Мартина Суботинова -
При второ дете таксата за предучилищна отпада
A
A
A

Второто, третото и следващите деца на многодетни родители ще се освобождават от такса за задължителна предучилищна в София.

Това предвиждат промени в наредбата за местни данъци и такси на Столичната община, които са изработени сългласно Закона за предучилищно и училищно образование.

Освобождаването от такса ще важи и за деца сираци, с болни или учащи родители, както и за такива с един настойник. До момента изброените групи родителите заплащаха 50% от таксата, или 30 лв. детето си в предучилищна, сега идеята е тя да се поема изцяло от Столичната община. По данни на кметството помощта ще обхване около 2400 деца.

За останалите родители на деца на 5 и 6 години, които не ползват преференции за заплащането на такса, тя ще бъде намалена с 10%.

Междувременно зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов припомни, че уседналостта като основен критерий за прием в градина влиза в сила от класирането през май.

Най-много точки ще се дават на децата, чиито родители имат постоянен адрес в София над 3 години – 4. За родителите с адрес от 1 до 3 години точките са 3, а за тези с 1 година – 2. В случай, че родителят е само с настоящ адрес в града се дава по една точка по-малко – съответно 3 т. при над 3 години временна регистрация, 2 т. при настоящ адрес в града последните между 1 и 3 години и 1 т. при по-малко от 1 година. Работещите родители и студентите ще събират по 2 т. за прием на децата си. Близнаците и децата с разлика до 2 години ще получават бонус от 1 точка.

В края на март ще бъдат обявени всички свободни места за първото генерално класиране, а родителите ще могат да кандидатстват през системата до 7 май. Първото класиране ще бъде на 14 май.

Зам.-кметът каза също, че над 65 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година в изграждане на нови сгради на детски градини и ясли. В момента се строят 13. „Очакваме през годината да стартират още 32, така че ще достигнем рекордните 45. Целта е с тях да се разкрият още 180 групи“, заяви Чобанов.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички