При второ дете таксата за предучилищна отпада

Важи и за деца сираци, с болни или учащи родители, както и за такива с един настойник

При второ дете таксата за предучилищна отпада | StandartNews.com

Второто, третото и следващите деца на многодетни родители ще се освобождават от такса за задължителна предучилищна в София.

Това предвиждат промени в наредбата за местни данъци и такси на Столичната община, които са изработени сългласно Закона за предучилищно и училищно образование.

Освобождаването от такса ще важи и за деца сираци, с болни или учащи родители, както и за такива с един настойник. До момента изброените групи родителите заплащаха 50% от таксата, или 30 лв. детето си в предучилищна, сега идеята е тя да се поема изцяло от Столичната община. По данни на кметството помощта ще обхване около 2400 деца.

За останалите родители на деца на 5 и 6 години, които не ползват преференции за заплащането на такса, тя ще бъде намалена с 10%.

Междувременно зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов припомни, че уседналостта като основен критерий за прием в градина влиза в сила от класирането през май.

Най-много точки ще се дават на децата, чиито родители имат постоянен адрес в София над 3 години – 4. За родителите с адрес от 1 до 3 години точките са 3, а за тези с 1 година – 2. В случай, че родителят е само с настоящ адрес в града се дава по една точка по-малко – съответно 3 т. при над 3 години временна регистрация, 2 т. при настоящ адрес в града последните между 1 и 3 години и 1 т. при по-малко от 1 година. Работещите родители и студентите ще събират по 2 т. за прием на децата си. Близнаците и децата с разлика до 2 години ще получават бонус от 1 точка.

В края на март ще бъдат обявени всички свободни места за първото генерално класиране, а родителите ще могат да кандидатстват през системата до 7 май. Първото класиране ще бъде на 14 май.

Зам.-кметът каза също, че над 65 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година в изграждане на нови сгради на детски градини и ясли. В момента се строят 13. „Очакваме през годината да стартират още 32, така че ще достигнем рекордните 45. Целта е с тях да се разкрият още 180 групи“, заяви Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай