При 10% заразени: Учениците преминат онлайн

Това заяви образователният министър Николай Денков

При 10% заразени: Учениците преминат онлайн | StandartNews.com

„Това, което ние от МОН можем да направи е да задържим децата в училище. Мерките са насочени в тази посока.“ Това заяви образователният министър Николай Денков пред БНТ.

По думите му родителите се опитват да поставят една невъзможна задача пред МОН и МЗ - да се запази здравето на учителите и да има 100% присъствено обучение. Много работодатели се отнасят с разбиране към ситуацията и много родители работят от вкъщи. Над 100 учители миналата година загубиха живота си от коронавируса, предупреди Денков.

Според него учебната година ще започне пъстро в зависимост от нивата на заболеваемост - т.е. хем присъствено, хем дистанционно.  Той смята, че това, което е могло да се направи, е направено - силна кампания за ваксинация на педагогическия и непедагогическия персонал.

Новите насоки са направени в съвсем нова философия за разлика от миналата година, посочи образователният министър.  Границата от 10% заразените ученици, за да се премине към онлайн обучение е съвсем нормална и приемлива, каза Денков. 

Опитите за налагане на тестове на децата също срещнаха съпротива сред родителите. Тестове ще бъдат осигурени за децата, които покажат признаци и за училища, които са осигурили тестване за всички деца, поясни Денков и увери, че тестовете ще бъдат безплатни.

"Или ще тестваме всички деца, или няма смисъл да тестваме, което и да било от децата, освен ако не показва признаците", подчерта служебният образователен министър. 

Носенето на маски в детските градини не важи за децата (такова се предвижда при всички ученици, когато заболеваемостта е 100 на 100 000 в съответната област). 6-годишните деца ще бъдат с маски при жълта, оранжева, червена и тъмно червена зона. Маски няма да се изискват в двора на училището, в часовете по физкултура, но трябва да се спазва дистанция. Това е едно от мощните средства, за да намалим разпространението на вируса, каза Денков.

По-големите ученици ще излизат повече в обучение в онлайн, защото по-лесно могат да усвоят материала. Денков ще настоява до 50% присъствие на учениците в клас, което дава много по-голяма възможност за създаване на различни организации на смени.  Наша грижа освен максималното присъствие на децата е опазване на тяхното здраве и здравето на учителите.

Балансът трябва да се търси, защото би било напълно безотговорно да кажем, че всичко ще бъде присъствено, категоричен бе Денков.  За да се промени организацията за учебната година от 1 септември, трябва да има промяна в закона, а и да се знае от месеци, а не от ден за ден, каза Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай