Премиера на книгата „Време и нищо“ в УХТ

Социологът Андрей Райчев с академична премиера на книгата „Време и нищо“ в Университета по хранителни технологии

Премиера на книгата „Време и нищо“ в УХТ | StandartNews.com

По инициатива на проф. Пламен Моллов в УХТ беше представена книгата „Време и нищо“ на известните социолози Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Събитието е част от програмата по отбелязване на 70-та годишнина от създаването на университета, а специални гости бяха ректорите на пловдивските висши училища.

Според Андрей Райчев, творбата е на границата между социологията и философията и е плод на съвместния 12-годишен труд на двамата автори, но проучванията по темата продължават повече от 40 г., като са правени заедно с философа Деян Деянов. Написана е за всеки търпелив и свободен човек.

 

„Това е най-важното нещо, което сме писали някога. Книгата изследва фундамента на реда“, заяви гостът. „Времето, ще се опитаме да ви убедим, е обективно валидна илюзия: точно както е "практически вярно", че Слънцето се върти около Земята или че парите са вещ.“

Райчев посочи, че книгата отговаря и на куп загадки за човечеството: какво е красота, какво е добро, какво е истина. В нея е решен и въпросът за харизмата.  Според авторите, науката по принцип е затворена между миналото и настоящето и показва как настоящето съответства на миналото.

В хода на дискусията Райчев отговори на различни въпроси и бе откровен, че книгата му е донесла огромна радост. С типичното си чувство за самоирония той добави: „защото никога не съм знаел, че нещо толкова умно мога да направя“.

Събитието се състоя в най-новата придобивка на УХТ – зала „Форум“. Тя е ситуирана до университетската библиотека и носи името на форума на Филипополис, който е бил център на административния, търговския и религиозния живот на древния град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай