Пратиха в пенсия Стати Статев

По време на двата си мандата като ректор той забърка най-стария икономически университет на Балканите УНСС в серия скандали

Пратиха в пенсия Стати Статев | StandartNews.com

Бившият ректор на УНСС проф. Стати Статев, който забърка най-стария икономически университет на Балканите УНСС в серия скандали, отиде в пенсия. Той бе пратен в отдих без негово съгласие, научи "Стандарт".

През май Антикорупционната комисия започна проверка срещу Статев за конфликт на интереси защото при избора си за втори мандат е предложил сам себе си. Няколко месеца по-късно пък излезе одитен доклад от Агенцията за финансов контрол, който констатира нарушения при процедурата за строежа на новото крило в УНСС.

Мотив за пенсионирането на Стати Статев е навършената на 19-ти юни пенсионна възраст – 65 години. Законът за висше образование дава на хората на ръководни постове право да завършат мандатите си, лаконично коментира Статев.

„Последните промени в закона от февруари тази година дават тази възможност, но по усмотрение на работодателя. При свиването на бюджети и поръчки аз реших да предприема това решение“, опонира чрез "Стандарт" ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

По време на двата си мандата Статев се забърка и в скандал, свързан с обиди към протеста на т. нар. „Ранобудни студенти“, на които по времето на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски той бе заявил: „В момента вие пречите, пречите, пречите“. На реплика на друг студент пък отвърна: „Отивайте в чужбина, колега, и не пречете на онези, които искат да учат“.  От оповестени данни за публичните личности преди време стана ясно, че Статев е бил сътрудник на Първо главно управление на ДС, осем месеца преди падането на комунистическия режим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай