Почти нулев е интересът към педагогическите специалности

Държавата отново в битка с липсата на студенти в педагогическите специалности

Почти нулев е интересът към педагогическите специалности | StandartNews.com

Държавата отново в битка с липсата на студенти в педагогическите специалности. За втора поредна година тя ще покрива разходите за обучение в тези професионални направления. Целта е интересът да се засили и да се предотврати бъдеща липса на учители, предаде Bulgaria ON AIR.

Любен Накев е от Сърбия. Преди 3 години идва в Благоевград, за да учи в специалността "Педагогика на обучението по музика".

"Това ми е мечтата, затова съм и записал тази специалност, за да стана преподавател, да преподавам на деца", сподели той.

Мечтата на Любен обаче все по-рядко е мечта на останалите студенти. Интересът към учителските специалности у нас е почти нулев.

"Някой от тях не са много желани специалности, защото намирам, че това е липсата на информираност у младите хора - на възможностите, които предоставя завършването на тази специалност. По-добре е един млад човек да се възползва от такива специалности, които на дадения етап не са особено привлекателни, защото шансът за професионална реализация там е по-висок", каза заместник-ректорът по "Образователни дейности" в ЮЗУ "Неофит Рилски" доц. д-р Ицка Дерижан.

Преди две години държавата реши да защити различните специалности по педагогика и така да избегне евентуална криза с липса на учители.

"Недостигът на учителски кадри в страната продължава да е висок, заради това държавата приема и субсидира за целия период на следването таксите за обучение изцяло ще се поемат от държавата. Това се отнася за всички университети, които са с държавен прием", допълни тя.

Тази година в Югозападния университет ще бъдат безплатни за студентите общо 31 специалности - 18 в степен бакалавър и 13 в степен магистър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай