Отново. Йордан Йовков на матурата по литература

Близо 50 000 дванайсетокласници на изпит днес

Отново. Йордан Йовков на матурата по литература | StandartNews.com

"Смисълът на благодеянието" - върху този въпрос умуват зрелостниците днес на изпита по Български език и литература. Учениците пишат интерпретативно съчинение или есе по "Песента на колелетата" от Йордан Йовков.

Изпитният вариант  - тема 22, беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката от над 11 милиона комбинации. Заради мерките за сигурност на изпита, по традиция, темата за съчинението или есето и неговият автор се съобщава след като приключи изпита, но малко преди обяд в социалните мрежи вече изтече изпитната тема.

Статистиката сочи, че на последната 41-ва задача от матурата по български и литература зрелостниците пишат най-често есе или интерпретативно съчинение по разкази на Йордан Йовков.

За последно на поправителната сесия през есента на 2018 г. зрелостниците писаха по Йовковия разказ "Серафим". Останалите произведения на автора, които са се падали, са "Шибил", "Индже" и "Албена".

Общо 49 373 ученици са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас, който започна в 8.00 часа. 15 000 квестори следят за реда.

Всички 5000 зали, в които се провеждат матурите тази година, ще бъдат следени с камери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай