Петък,

Новости в малките матури стреснаха децата

От: Стандарт -
5253
Новости в малките матури стреснаха децата
A
A
A

Новият формат на "малките" матури притесни родители и деца. Изпитът ще се проведе в четвъртък и петък. 

За първи път на това национално външно оценяване текстът за диктовка няма да се чете от учител в изпитната зала, а ще е на аудиозапис, който ще бъде пуснат за прослушване. Първоначалната тревога дали ще се чува добре и какво ще е темпото на четене вече поотмина след пробните проигравания – оказва се, че децата смогват със записването на изреченията и чуват добре, темпото за някои даже е малко бавно. Родители обаче са озадачени от противоречието, че според указанията на МОН за провеждане на изпита по български, в диктовката гласът от записа ще указва къде има запетаи. В примерните аудифайлове на сайта на МОН обаче това не е така, пише "Марица".

Най-голямо притеснение и сред децата, и сред учителите, и сред родителите предизвиква новото положение отговорите да се пренасят на отделна бланка. Това може да доведе до много технически грешки и резултатите да не отразят знанията на децата.

Доста са стресирани, въпреки че проиграхме и попълването на идентификационните бланки, и прехвърлянето на отговорите, каза директорка на средно училище в Пловдив. Колкото и екипът да се опитва да успокои четвъртокласниците, че националното външно оценяване не е решаващо, няма да повлияе по никакъв начин върху завършването на учебната година, а е само ориентир за МОН, толкова у дома от децата се изисква непременно добро представяне. 

Родители изразиха негодувание защо тестът е в учебен ден. Както всяка година, началото е в 10 ч., като децата ще разполагат с 60 минути за работа, а тези със специални образователни потребности – с до 30 минути повече. Преди и след това има редовни часове и занималня. Според родители хлапетата почиваха твърде много този месец – по Великден и Гергьовден, в дните на матурите в 12. клас – 19 и 21 май, после и на 24 и 25 май, а точно на датите на техните тестове ще са допълнително натоварени и с обичайните занятия. 

Националното външно оценяване по български език и литература за 4. клас е на 27 май, а на следващия ден е по математика. 5996 четвъртокласници от 152 училища в Пловдивско трябва да ги държат – всеки в своето школо. Децата са разпределени в 619 зали, за да се спазват противоепидемичните мерки. В провеждането на всеки от изпитите са ангажирани по 1550 квестори.

 

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички