Новости в малките матури стреснаха децата

Отговорите ще се пренасят на отделна бланка - това може да доведе до много технически грешки, опасяват се родители и учители

Новости в малките матури стреснаха децата | StandartNews.com

Новият формат на "малките" матури притесни родители и деца. Изпитът ще се проведе в четвъртък и петък. 

За първи път на това национално външно оценяване текстът за диктовка няма да се чете от учител в изпитната зала, а ще е на аудиозапис, който ще бъде пуснат за прослушване. Първоначалната тревога дали ще се чува добре и какво ще е темпото на четене вече поотмина след пробните проигравания – оказва се, че децата смогват със записването на изреченията и чуват добре, темпото за някои даже е малко бавно. Родители обаче са озадачени от противоречието, че според указанията на МОН за провеждане на изпита по български, в диктовката гласът от записа ще указва къде има запетаи. В примерните аудифайлове на сайта на МОН обаче това не е така, пише "Марица".

Най-голямо притеснение и сред децата, и сред учителите, и сред родителите предизвиква новото положение отговорите да се пренасят на отделна бланка. Това може да доведе до много технически грешки и резултатите да не отразят знанията на децата.

Доста са стресирани, въпреки че проиграхме и попълването на идентификационните бланки, и прехвърлянето на отговорите, каза директорка на средно училище в Пловдив. Колкото и екипът да се опитва да успокои четвъртокласниците, че националното външно оценяване не е решаващо, няма да повлияе по никакъв начин върху завършването на учебната година, а е само ориентир за МОН, толкова у дома от децата се изисква непременно добро представяне. 

Родители изразиха негодувание защо тестът е в учебен ден. Както всяка година, началото е в 10 ч., като децата ще разполагат с 60 минути за работа, а тези със специални образователни потребности – с до 30 минути повече. Преди и след това има редовни часове и занималня. Според родители хлапетата почиваха твърде много този месец – по Великден и Гергьовден, в дните на матурите в 12. клас – 19 и 21 май, после и на 24 и 25 май, а точно на датите на техните тестове ще са допълнително натоварени и с обичайните занятия. 

Националното външно оценяване по български език и литература за 4. клас е на 27 май, а на следващия ден е по математика. 5996 четвъртокласници от 152 училища в Пловдивско трябва да ги държат – всеки в своето школо. Децата са разпределени в 619 зали, за да се спазват противоепидемичните мерки. В провеждането на всеки от изпитите са ангажирани по 1550 квестори.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай