Нови промени в наредбата за избор на директори

Заседанието бе открито от министър Цоков

Нови промени в наредбата за избор на директори | StandartNews.com

Източник: МОН

Членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование подкрепиха проекта на бюджета за образование за 2024 г., но подчертаха, че ще продължат да работят за постигане на поне 5% от БВП за средното образование в предстоящата средносрочна тригодишна прогноза, съобщи Министерство на образованието и науката.Заседанието бе открито от образователния министър проф. Галин Цоков.

Той представи последните промени в новата Наредба №16, по която ще бъдат избирани директори на училищата.

Целта е да се засили проверката на компетентностите и професионалния профил на директора. Министърът акцентира на важността от добра координация с всички ангажирани в образованието за поетапното успешно стартиране на конкурсите.

По време на заседанието бе проведена и дискусия по направена промяна в наредба 10 за организацията в училищните дейности.

Въведената с промяната допълнителна възможност за учениците да се явят на изпитите от националното външно оценяване по български език и литература, математика и за проверка на способностите при здравословни причини, бе подкрепена от участниците в заседанието.

Така децата, които са пропуснали изпити по здравословни причини, ще имат равен шанс с другите ученици.

Тема на разговора бе и напредъкът по оценяването на проекти за изграждане на STEM центрове и кабинети, като бе посочено че вече има 1 105 предложения, преминали през първата процедура на одобрение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай