Нова придобивка! Русенският университет трети в света

Той е финансиран от европейска програма

Нова придобивка! Русенският университет трети в света | StandartNews.com

Откриха Център за върхови постижения с научноизследователски лаборатории в Русенския университет. Финансиран е от европейската програма "Наука и образование за интелигентен растеж" с 3 милиона лв., съобщи БНР.

В този проект за модернизация на университетските бази участват Техническият университет в София, Бургаският, Шуменският, Софийският и Русенският университет.

В новооткрития Център за върхови постижения са изградени лаборатории за 3D-проектиране и моделиране, свързани със системи за кинематично заснемане, за дигитализация и 3D-сканиране, за лазерно изрязване и гравиране, за добавена и смесена реалност.

Всичко това е оборудвано с техника от най-ново поколение, каквато няма другаде в страната, каза ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев.

По думите му това е техника, каквато има в много малко държави в света. И даде пример с технологията, която заснема движението и с 16 камери, които на 360° позволяват да се направят анализи на тези движения, има само в две държави в света - в Швейцария и в Южна Корея. „И третото е тук при нас", допълни той.

Достъп до лабораториите ще имат както всички студенти от петте университета - партньори, така и представители на бизнеса или държавните структури.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай