Недостиг на компютри за онлайн обучението

Около 90 милиона лева трябва да изхарчи образователното министерство

Недостиг на компютри за онлайн обучението | StandartNews.com

Около 90 милиона лева трябва да изхарчи образователното министерство за приблизително 106 хиляди устройства. До момента налични са само 7000. За останалите 99 000 срок все още няма, съобщи бТВ

Димка Георгиева е майка на три деца - във втори, трети и пети клас. През март близки и познати осигурили мобилни устройства за дистанционното им учение. Второто затваряне на училищата обаче заварва трима ученика без нито един компютър у дома.

„Първото нещо, което направих, беше да се обърна към училището, в което учат децата, за да помоля за устройства, но оттам ми отговориха, че нямат достатъчно. Имат недостиг на устройства и първо ще подсигурят преподавателите, които нямат устройства, и евентуално, ако останат устройват, ще ме имат предвид“, заяви Димка Георгиева.

Като самотна майка с малък бизнес, който също е пред фалит, Димка остава без полезен ход. „Изпаднах в безизходица. Образованието е безплатно и би трябвало да бъдат подсигурени децата, които нямат устройства“, допълни Димка.

След като в Казанлък разбират за проблема, се намират дарители и така децата вече имат два лаптопа и един таблет. „Коледата вкъщи дойде по-рано благодарение на добрите хора“, каза Димка.

Още 20 000 нови устройства трябва да постъпят в училищата, но едва в следващите месец и половина - два. Те ще струват общо 14 милиона лева.

"Две са причините за забавянето - едната е, че трябва да спазвам процедури, не мога да не ги спазвам. А втората е, че в глобален мащаб има липса на устройства в големи количества, никъде няма достатъчно устройства“, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

За купуването на останалите мобилни устройства за 76 милиона държавата ще разчита на европейски средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай