Налагат сериозни изисквания на училищата

Към момента 172 са децата и учениците с коронавирус, а учителите са 165

Налагат сериозни изисквания на училищата | StandartNews.com

Поради ръста на заразяването с коронавирус ще препоръчаме на училищата да ограничат всички незадължителни дейности или те да бъдат прехвърлени в електронна среда, обяви образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от ucha.bg.

Вълчев обаче уточни, че учебните заведения сами ще решават как да подходят. Той поясни, че онлайн могат да се провеждат родителски срещи, педагогически съвети, сбирки на училищните настоятелства, учителски и директорски квалификации. Той ще препоръча на училищата да отложат и екскурзиите за края на учебната година.

Към момента 172 са децата и учениците с коронавирус, а учителите са 165. 0,5% са карантинираните учители и ученици. Което означава, че 99,5% от учениците са в училище и образователният процес тече нормално. Учениците по-рядко се заразяват и развиват симптоми на вируса, каза още той.

В момента основният проблем са не толкова високият брой ученици с коронавирус, а тези, които са развили грипоподобни симптоми. Вълчев допълни, че има много голяма вероятност да се запази присъственото обучение до края на учебната година.

Министърът  призова да се носят маски в общите помещения в учебните заведения, а преподавателите да дават и личен пример, защото освен да обучават, имат задачата и да възпитават.

Той призна, че трудно се намира балансът между правото на здраве и правото на образование, защото такава формула няма. Но засега възприетият подход за невзаимодействие между паралелките и превключване към обучение в електронна среда от разстояние при нужда дава резултат. Очаква повече трудности в сезона на грипа. И в момента има по-скоро грипоподобни симптоми, които налагат децата да си останат у дома, добави Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай